Проф. Греков в Китай за 5 дни, но без наши фирми

Китай, град Далиен

Далиен е 5-милионен мегаполис

Земеделският министър проф. Димитър Греков ще е в Китай за 5 дни – от 8 до 12 септември. Той ще е част от правителствената делегация начело с премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Даниела Бобева.

От страна на аграрното министерство ще заминат още директорът на Националната агенция по лозата и виното Красимир Коев и шефът на Българската агенция по безопасност на храните Венцеслава Тасева. Не е предвидено участие на представители на фирми от земеделския и преработвателния бранш, уточниха от МЗХ.

Нашата делегация ще участва в Световния икономически форум в град Далиен. Орешарски ще се включи в дискусия „За ново начало на Европа“ заедно с колегите си от Белгия, Финландия и Малта.

Греков ще отиде и до град Хъ Фей, където ще се проведе форум за агротърговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

5-милионният мегаполис Далиен се намира на брега на Жълто море на една географска ширина и само на 200 километра от столицата на Северна Корея Пхенян. Далиен е третото по големина пристанище в Китай след Шанхай и Хонконг.

Leave a Comment