Атаките по Сирия – с ракети и без наше участие

Дипломатите отложиха военния удар, но ако той все пак се състои ние нямаме способности да се включим, казаха министрите Цветлин Йовчев и Ангел Найденов
„Не е искано участие от нас в операция, а нямаме и способности“, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчевв интервю

Ангел Найденов

Ангел Найденов

по БНТ относно участието на България в решаването на кризата в Сирия. От студиото на Нова телевизия същото потвърди и министърът на отбраната Ангел Найденов. Той каза, че най-вероятният сценарий е употребата на крилати ракети и ограничени въздушни удари, за каквито страната ни не притежава способност. „Вариантът „коалиция на желаещите“ е неприемлив към този момент“, посочи Найденов.  „На практика дипломатическите усилия получиха допълнителен шанс с отлагане на военния удар от САЩ“, каза още военният министър, визирайки информацията, че докладът на експертите от ООН ще бъде готов след три седмици.

Цветлин Йовчев обясни, че бежанците в България са над 1400, потокът е постоянен всеки ден, като през последните денонощия в страната влизат по 65 души. Капацитетът за настаняването им обаче е изчерпан. Според него до края на годината бежанците могат да станат между 6 и 10 хиляди, което е значително над потенциала ни.

„Очакваме рискове и заплахи за нашата сигурност за продължителен период“, посочи шефът на МВР. Един от тях е в страната да влязат много хора, „които трудно можем да определим какви са и каква е тяхната нагласа“. Затова се актуализира националният план за противодействие на тероризма и този риск ще бъде минимизиран. Друг риск е възникването на конфликти между бежанците или с местното население. Сега той е минимален, но ще се мисли как да не се създават предпоставки за напрежение, посочи министърът.

Преди това пред БНТ еврокомисарят по хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева посочи, че България не е силно от засегнатите държави от бежанската вълна. Днес тя ще обсъди с правителството възможностите за помощ от ЕС за решаването на проблемите. Еврокомисарят посочи, че страната ни може да поиска от подготвени екипи от системата за опазване на границите „Фронтекс“, а чрез механизмите за „Гражданска защита“ – подвижни болници, палатки, одеала.

Leave a Comment