Мария Габриел: Няма по-добър от българския мед в Европа

Пчеларите искат да бъдат третирани като малки земеделски производители, за да получат подпомагане от 500 до 1200 евро
фестивал на меда

Мария Габриел откри фестивала и се вкючи в дискусиите за бъдещето на пчеларския бранш

Включването на пчеларите в схемата за подпомагане на малките земеделски производители бе дискутирано днес при откриването на Фестивала на меда в Несебър. В празника на бранша взе участие българският евродепутат Мария Габриел. Ако пчеларите бъдат приобщени към тази схема за подпомагане, която е доброволна за страните-членки, се предвижда те да получават между 500 и 1250 евро. Включването им в нея би подобрило производството на мед,  би подпомогнало бранша да подмени пчелните кошери, да популяризира по-добре качествата на българския мед и ще го направи по-конкурентоспособен.

Откриването на 12-ия Международнен фестивал на меда бе на площад Месемврия.

В речта си Мария Габриел каза, че България е с най-голямото видово разнообразие и качество на меда и пчелните продукти в Европа. Тя припомни за извоюваната двугодишна забрана за използването на три неоникотиноидни пестициди, която ще влезе в сила на 1 декември.

Тържественото откриване на фестивала беше последвано от дискусия в залата на община Несебър за предизвикателствата пред българското пчеларство и практическите дейности при отглеждането на пчели и производството на мед.

В своето изложение евродепутатът Мария Габриел наблегна на проблемите пред пчеларския сектор и начините за подкрепа на българското пчеларство. Тя открои необходимостта от изработването на мерки за по-добро популяризиране на българския мед и пчелни продукти, които са уникални и превъзхождат европейските и световни стандарти по качествените си показатели. Във връзка с директивата за меда, евродепутатът информира, че в момента на дневен ред в ЕП е нейното изменение, предложено от ЕК. Основният дебат се води около дефинирането на полена – като съставна част от меда или като външна съставка.

На финала на дискусията Мария Габриел отправи апел към пчеларите винаги да бъдат единни в действията си, за да се възроди сектора и да се обърне негативната тенденция. Друга препоръка е да се приобщят по-голям брой млади хора, които да наследят и съхранят многовековната българска пчеларска традиция.

Евродепутатът посети и уникалния музей на меда на бай Киро /както всички наричат Кирил Киров/, който е единственият подобен на Балканите. Под името „Пчеларството от древността до днес”, музеят е жив разказ за историята на пчеларството, технологията при отглеждането на пчели и правенето на мед и пчелни продукти.

 

Leave a Comment