Пазарът на земеделски земи е най-динамичен, цените – с 10% нагоре

Чуждестранни фондове може скоро да се включат в сделките с ниви
11% ръст на покупко-продажбите на недвижимите имоти отчетоха от националното сдружение

нивиПазарът на земеделски земи е най-динамичният в последните 4-5 години и пазарът на недвижими имоти е пряко свързан с него, съобщиха на пресконференция от Националното сдружение „Недвижими имоти“(НСНИ). Хората, които продават земя, логично влагат освободените средства в жилищни недвижими имоти.

Очакванията на пазара на земеделски земи са разнопосочни.

Едната група очаква ръст, а според асоциацията на големите собственици се очаква спад.

Очакванията и на двете групи обаче са по-скоро продиктувани от техните интереси. Данните сочат ръст както на броя на сделките, така и на цените на земеделската земя в рамките на 10-ина процента през тази година, съобщават от сдружението.

Възможно е тази година да се появят нови участници на пазара, които да представляват интересите на големи инвестиционни чужддестранни фондове. От тях отдавна наблюдават пазара на земя у нас, но неговата раздробеност и липса на комасация ги караха да се въздържат от навлизане.

Пазарът на селски имоти бе създаден преди 7-8 години от английските граждани. Той бе активен в почти цялата страна. Анализаторите нареждат голяма част от тези сделки като покупки за така наречения втори дом. Това обаче бяха спекулативни покупки, смятат от НСНИ. Цената на една къща можеше да достига нива от 1000-2000 лева и след реновиране да бъде продадена за голяма печалба. Една част успяха да препродадат на свои съграждани.

В момента има подобен интерес най-вече от руски граждани, но все още е относително малък. Отпадането на 7-8-годишния гратисен период за придобиване на земя от физически лица се очаква да стимулира придобиването на селски имоти. Хората, които имаха интерес към селския туризъм, могат да имат интерес за закупуване на земя.

Като цяло от НСНИ определиха пазара на недвижими имоти като „сериозно стабилен“. През първите две тримесечия има значителен ръст в броя на сделките. През първото тримесечие той е бил 25% на годишна база, а за полугодието – 11%.

Проучване на историята на имота, разглеждане на архитектурни планове, проучване на инвеститора или строителя са все тежки и сложни процедури, които един потребител трябва да направи. Подобно е мнението и към професията – че може да се върши от всеки, и това предизвика голямото текучество в сектора и наличието на „непрофесионални кадри“. Именно поради тази причина агентите на недвижими имоти трябва част по-скоро да влязат в регистър, за да могат да бъдат проверявани от потенциалните купувачи, както и да се гарантира някакво качество на предлаганата от тях услуга, смятат от НСНИ.
От този месец започва организирането на работата на център по медиация, към който да се насочват растящите жалби, спорове, в които се търси решение, съвет и помощ от сдружението. За съжаление обаче, много често се налага да се намира решение на казуси, които са следствие от непремерени действия и не особено добре обмислени такива. Много често има ситуация на подписан предварителен договор и се търси начин как той да отпадне и да не се търпят повече тежести от него. Малък е процентът на жалбите, насочени към посредника. Много по-често са към продавач и купувач, наемател и собственик. Все по-често се търсят консултации и за въпроси, свързани с етажната собственост. Въпроси, които с малко повече права биха могли да бъдат спестени.

Leave a Comment