150 000 лв. е бюджетът на „Сцена на кръстопът“, най-голям е интересът към „Декамерон“

Домът на културата ще е с Акт 16 ако не днес, до края на седмицата, увери кметът Иван Тотев

Стефан Данаилов150 000 лева е бюджетът на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“, който стартира на 10 септември с постановката на Пловдивския театър „Възвишение“. Окончателната сметка е сумирана от субсидията на Министерството на културата – 45 000 лв., на община Пловдив – 50 000, от традиционния спомоществувател „Роза импекс“, от стария нов дарител ОББ и от очакваните приходи от продажба на билети. Това стана ясно на днешната пресконференция в Пловдив, ръководена от артистичния директор на фестивала Стефан Данаилов.

Данаилов, който остарява само на пръв поглед, а на втори – не, посочи, че по време на 17-то издание на „Сцена на кръстопът“ ще се изиграят 23 пиеси „от най-доброто, което се случи през целия театрален сезон в страната“. Тринадесет от тях ще са на сцената на Дома на културата „Борис Христов“, 10 – в незасегнатата, за радост, камерна сцена на театъра.

„Програмата е добре балансирана и подчинена на тазгодишното мото: „Театърът: хоризонтът““, каза актьорът депутат.

изложба на плакати в Пловдив

Изложбата на плакати вече е подредена пред фонтана на общината

Той изброи представленията и получените до момента награди за тях. Маркира също и съпътстващата програма, която вече е започнала с подредената изложба на плакати пред общината. Стефан Данаилов отбеляза също така и странното съвпадение, че Народният театър ще представи „Хамлет“ под носа на фестивала – на 8 и 9 септември на сцената на Античния театър.

Вече са продадени голяма част от билетите за „Декамерон“ и „Гарванът“, стана ясно на пресконференцията. Само в неделния ден в касите са постъпили 8500 лева от продажба на места за пиесите. Цената на билетите е между 8 и 25 лева.

Фестивалът няма да може да завърши с „Веселите уиндзорки“, тъй като представлението изисква въртяща се сцена, каквато няма в Дома на културата. Вместо нея на 23 септември пловдивската публика ще има щанса да се възхити на „Хората от Оз“.

Кметът на Пловдив Иван Тотев увери, че ако не още днес, то до края на седмицата бившият Синдикален дом ще е с Акт 16. Дообзавеждането на „Борис Христов“ ще струва допълнителни 200 000 лева, които ще бъдат заложени в бюджета за следващата година, каза още Тотев.

Leave a Comment