Проф. Алекси Алексиев: Ако има военна атака над Сирия, слънчогледът ще поскъпне

През третото тримесечие аграрният сектор най-вероятно ще бъде на минус в данните на Националния статистически институт
проф. Алекси Алексиев - Аграрен университет

Проф. Алекси Алексиев

Ако се стигне до военна намеса в Сирия, цената на слънчогледа ще се вдигне, защото горивата ще поскъпнат. Това прогнозира пред АгроПловдив ръководителят на катедра „Икономика“ в Аграрния университет в Пловдив проф. Алекси Алексиев. „Цените на горивата и слънчогледът са в тясна корелация – расте ли едното, расте и другото“, посочи той. Връзката между маслодайната култура и преработения нефт е започнала откак слънчогледът се употребява за производството на биодизел. По данни на Пловдивската стокова борса от последната седмица цената на слънчогледа в момента бележи най-драстично намаление. Докато преди 12 месеца сделките са сключвани на ниво 913 – 923 лв./т, то сега котировката „продава” е 550 лв./т (намаление с 67,82 %), а спадът при котиравката „купува” достига 96 % – 470 лв./т. . Известно е, че вътрешното потребление на тази стока е около 500 000 тона, а тазгодишното производство се очаква да е подобно на това от 2012 г- – 1,362 млн. тона.

„Нищо интересно няма в данните на националната статистика за аграрния сектор“, смята ръководителят на катедра „Икономика“. Днес НСИ отчете, че земеделието е с най-висок приръст в брутната добавена стойност – 6.2% по данни за второто тримесечие на 2013 г.

Според проф. Алексиев отчетеният висок ръст се дължи на прехвърляне на някои стойности от първото във второто тримесечие. Той смята, че голяма част от миналогодишната зърнена реколта е била реализирана през април. От друга страна заради сравнително топлата пролет доста производители са засяли царевицата през март, тоест – в първото тримесечие и така този разход не се е отчел при формирането на данните за второто тримесечие.

„Закъснялото плащане на европейските субсидии за 2012 г. (те се изплатиха през февруари 2013 г.) също оказва влияние, за да се образува този висок приръст на добавената стойност“, посочи още проф. Алексиев. Производителите са закупили техники с получените пари по-късно – от април нататък. „Да не забравяме, че и самите субсидии бяха с 10% по-високи, което също надува статистическите данни“, вметна преподавателят.

Според него през третото тримесечие Националният статистически институт ще отчете по-скоро минус отколкото плюс за аграрния сектор. Основната причина е в ниските цени на пшеницата. Зърното поевтиня с 35-40%, което сериозно ще дръпне този бранш назад. „Производството на пшеница е с най-голямо участие при формиране на брутния продукт получен от земеделските дейности“, поясни защо си служи с примери за пазара на хлебното зърно проф. Алексиев.

Ръководителят на икономическата катедра отчете, че и другите браншове като зеленчукопроизводство и овощарство също са в капана на много добрата за земеделието година. „Когато имаме отлична реколта, имаме и падащи цени“, посочи професорът.

 

Leave a Comment