Бизнесмен чака $1 милион от 40 кг розово масло

Китайска фирма е готова да плати 25 000 долара за килограм при средна цена в Европа от 8560 долара

розово масло„Българският бизнесмен Стефан Иванов е на път да сключи сделката на живота си“, пише в днешния си брой в. „Преса“. Изданието разказва, че производителят на розово масло е влязъл в преговори и се е договорил с китайски купувач, който поискал да закупи от него 100 кг от продукта. За беля, г-н Иванов разполагал само с 40 кг,тъй като вече бил реализирал 240 кг от общо произведеното в розоварната му масло от 300 кг. За беля, защото китайският купувач бил готов да плати 25 000 долара за килограм.  Цената е почти три пъти по-висока от средните котировки в Европейския съюз, които са 6500 евро/килограм (8560 долара).

Сделката още не е факт и нейното разгласяване е озадачаващо, тъй като бизнесът дори и след реализирани успешни покупко-продажби предпочита да не удря тъпан по медиите колко е спечелил.  В случая, Стефан Иванов би получил 1 милион долара от китайската фирма. Той не съобщава името на купувача, казва само, че компанията е базирана в град Дзинан.

Цената на розовото масло е във възходящо движение като през 2000 г. тя е била между 3500 и 4000 евро.

Стефан Иванов е собственик на розоварна в село Пъстрово и има 300 декара розови насаждения в района на Казанлък.

От Института по розата в Казанлък съобщават, че тази година страната е произвела 1.2 тона розово масло. Цените са по-високи заради по-слабата розова реколта у нас и в Турция. Китай винаги е бил сериозен конкурент в производството на розово масло, но в последните години от износител, държавата се е превърнала във вносител.

Качеството на българското розово масло е едно от най-добрите в света, търсено е и поддържа висока цена, казват от Института по розата.

Leave a Comment