Земеделска земя на лизинг? Вече е възможно

Камен КолчевКамен Колчев, изпълнителен директор „Елана Агрокредит“ пред Агропловдив.БГ

Елана Агрокредит“ е специализирано дружество за предлагане на кредитиране чрез финансов лизинг на земеделци за покупка на земеделска земя.  Компанията е  вписана в регистъра на кредитните институции от БНБ от края на 2012 г.  и вече има осъществени редица сделки.  Дружеството се готви да излезе на Българска фондова борса, като ще стане публична компания до края на ноември. От 11 септември до 10 октомври 2013 г.  Елана Агрокредит прави първично публично предлагане, като предлага записване на акции от по 1 лв. всяка на нови инвеститори с цел набиране на капитал от 15 млн. лв. и листване на Българска фондова борса. 

Елана Агрокредит предлага нов вид кредитиране за земеделски производители – финансов лизинг за покупка на земеделската земя, която обработват.   Какви са условията – срокове на изплащане, изискване за самоучастие, такси?

Елана Агрокредит е съобразила финансовите си условия изцяло с особеностите на земеделския бизнес, на база на дългогодишния си опит придобит при създаването и успешното управление на първия земеделски фонд в страната (Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ).  Условията на договорите са фиксирани и не се променят в рамките на неговия период, за да има предсказуемост за планирането на земеделските производители.  Кредитирането е за 10 години при годишна лихва от 10%, като погасителният план включва равни годишни вноски.  Плаща се такса от 5лв. на декар на година за обслужване на лизинга. Сумарно за периода на лизинга вноските възлизат на по-ниска сума от тази, която стопаните биха платили като рента, ако не купят земята, която обработват.

За земеделците е важно, че годишната вноска (лихва и главница) се плаща веднъж годишно.  Определена е дата 15 септември, която е съобразена с периода на приходите на земеделците от реализацията на реколтата им.

Предимствата за земеделието от услугата на това специализирано дружество се състоят в това, че арендаторите имат възможност да купят земята, която обработват на цена в сегашния момент, без да плащат за нея цялата сума, а само с 20% собствено участие. След изплащане на лизинговите вноски те стават собственици на земята, но са я закупили на много по-ниска цена от тази, на която ще бъде в момента на пълното изплащане.

Има ли вариант за предсрочно изплащане?

Възможно е да се определи и различен от 10-годишен срок на договора в зависимост от ситуацията на самия стопанин. При предсрочно прекратяване на договора заплаща 3% лихва върху остатъчната главница.

Казвате, че бихте могли да върнете и част от вноските по главницата, ако купувачът реши в даден момент да се откаже от сделката. Може ли разяснения за това?

Да, защото екипът на Елана Агрокредит има експертизата да прецени обезпечението в сделката, което представлява закупената земеделска земя и разполага с капацитет за бърза продажба. При условие, че цената на земята вече се е вдигнала, тогава е възможно  компанията да върне всички или част от платените от съответния земеделец главници. В нашия случай при тази услуга към стопаните ние поделяме риска с тях, не му прехвърляме изцяло риска.

Кои са най-важните критерии, по които ще проверявате надеждността на клиента?

Като кредитна институция ЕЛАНА Агрокредит има достъп до Централния кредитен регистър на БНБ, така че базира оценката си на кандидата на данните от него и при по-големите сделки за финансовото му състояние. Най-важният фактор при този тип финансов лизинг е качеството на  земеделската земя, защото тя служи на фирмата като обезпечение за инвеститорите.

Кои са важните фактори за цената на земята и какво е състоянието на пазара в Южна България ?

Ако в предишен етап на развитие на пазара качеството на земеделската земя беше най-важният фактор, сега вече заедно с него се нарежда и доходността от добивите от нея. За стойността на земята е определящо дали тя е правилно обработвана, за да може да има по-високи добиви от нея.

Пазарът на земеделска земя в Южна България бе по-спокоен и на него не се забеляза това „балонизиране“ на цените, което се получи на места в Северна България.

Какви са очакванията за цената на земята в дългосрочен план?

В момента има известен застой и дори спад на цените на земеделската земя поради по-нисък интерес от големи инвеститори в сравнение с предишни години.  Това е, защото се забелязва известно оттегляне на спекулантите от този пазар.  Но постепенно пазарът отново ще се уравновеси и очакваме да видим плавен ръст от 5-10% годишно в бъдеще както на цените на земята, така и на рентите.

Leave a Comment