Чадър над абонатите на ток от тази есен

Електроенергията няма да поскъпва шоково, отхвърли заканите на ЕРП депутатът Явор Куюмджиев

електромери, техникОкончателният вариант на променения Закон за енергетиката вече е готов и в понеделник ще бъде внесен за обсъждане в пленарна зала. Съществени промени в него ще поставят потребителите и електроразпределителните дружества в равнопоставени условия, тоест най-после абонатите ще бъдат под чадъра на закона, коментират депутатите, работели върху проекта.

Законът предвижда електроенергията да не се прекъсва дори и при две неплатени сметки, стига техният размер да не надвишава 310 лева.

При преустановяване на захранването и последвало плащане, в ЕРП са длъжни да възстановят тока до 4 часа.

В случай, че потреблението (и съответно сметките) е с 30% по-високо от стойностите засечени през същия период миналата година, абонатът може да възрази. Тогава от ЕРП трябва да обосноват увеличения енергиен разход.

Ако в рамките на 30-дневен период потребителите са получавали през една трета от времето услуга с ниско напрежение, могат да откажат плащането за месеца.

Съвсем друг въпрос е как абонатите ще могат да доказват ниско напрежение и как ЕРП ще могат да обосновават, че преразходът (с над 30%) на енергия е реален. Проектоизмененията на закона са добри, но на практика прилагането им ще е осеяно с трудности от техническо естество, коментира експерти.

Две от трите ЕРП в страната са заявили пред бТВ, че прилагането на променения закон ще доведе до шоково поскъпване на електроенергията, тъй като ще се наложи дружествата да направят солидни инвестиции. По тяхно мнение токът ще поскъпва ежегодно и то за продължителен период с 5-7%. Другият вариант бил още тази зима да бъде направена корекция с увеличение на цената на електроенергията до 42%.

Тази сутрин в бТВ бившият икономически министър Делян Добрев и депутатът от БСП Явор Куюмджиев влязоха в политически спор за новия начин на изписване на фактурите, в които изчезнаха редовете за зелена енергия, невъзстановими разходи и кафява енергия.

Куюмджиев отрече да се чака ново поскъпване на тока въпреки сигналите от ЕРП-тата, че им предстоят нови разходи.

Депутатът от левицата призова гражданите, които установят, че последните им сметка са необосновано високи въпреки поевтиняването на тока с 5%, да подават сигнали.

 

 

Leave a Comment