И това правителство е с оригархията – разреши втори лифт над Банско

Собственикът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев най-вероятно стои зад инвеститора „Юлен“

лифт в БанскоИ това правителство не къса връзките си с олигархията, независимо, че са обещали точно това.“ Това заяви Тома Белев от „Зелени Балкани“ в отговор на съобщението на икономическото министерство, че правителството подкрепя строежа на втори кабинков лифт над Банско.

Позицията на правителството е изразена от вицепремиера Даниела Бобева и от зам.-министъра по туризма Бранимир Ботев на поредица от срещи в Разлог, Банско и Добринище.

“Ски туризмът има огромен потенциал за развитие в България. По мнение на чужди експерти, страната ни има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1.5 млн. на година. България вече е на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС”, заяви зам.-министър Ботев.

Концесионерът “Юлен”, свързан със собственика на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, отново връща старата битка „за“ и „против“ лифта. Срещу проекта за разширяване на ски зоната имаше  протести от страна на еко организации в началото на годината. Подкрепени от ГЕРБ и кмета на Банско, бяха организирани и контрапротести.

“Решението за строеж на втори лифт в Банско е за наказателна процедура“, коментира още пред БНР  Тома Белев.

“Това, което мога да кажа, че особено при едно явно изявление на правителството, че ще строят нещо, което не е минало екологична оценка и оценка за съвместимост с “Натура 2000″, показва неуважение към българските закони и европейските директиви. Самото изявление е достатъчно за наказателна процедура.“

Белев посочи още, че строителството и застрояването на националните паркове и резерватите на България винаги е било свързано със защитаване интересите на мафията и явно това е правителство, независимо как обясняваше, че ще се бори с офшорните компании и няма да ги поощрява, поощрява точно тези офшорни компании с неясна собственост. Задавам личния си въпрос, дали това не е свързано със собственост на лица от правителството в тези офшорни компании, които са собственици на фирмата “Юлен” АД”, коментира още Белев.

Засега екоминистерството не е взело становище по въпроса.

Одит на Сметната палата от април т.г. за концесията на ски зона Банско установи, че в продължение на 10 години концесионерът на практика не е бил контролиран от министерството. Палатата препоръчва да се изглади спорът за площта на ски зоната и да се въведе стриктен контрол, както и да започнат да се събират адекватни годишни такси от концесионера.

1 Comment

  1. Възмутен каза:

    Гнус ме е да ви чета честно! Как може бе! Не осъзнавате ли, че вторият лифт на Банско значи повече поминък на хората там, повече пари за икономиката на България, повече туристи, които ще оставят еврото и доларите у нас. Имаме природа и трябва да я пазим, но не и прекалено. Нима в западна Европа няма природа!? Нима в Швейцария няма еколози? Ама там стоят писти, стоят лифтове……

Leave a Comment