Цигарите поскъпват до 2017 г. с над 1 лев

Нови, по-високи минимални акцизи върху цигарите въвежда Европейският съюз. Те ще растат постепенно до 2017 г.,пушач докато стигнат 90 евро за 1000 къса. Това ще е размерът на налога за средния клас цигари и той ще е с 30% по-висок от досегашния.

Сметката показва, че у нас цигарите в средния ценови клас трябва да се увеличат с над 1 лев. Известно е, че акцизът заедно с ДДС представляват около и над 80 процента от продажната цена на цигарите.

В момента средната цена на най-продавания „пушилист“ в България е 4,50 лв.

Справка показва, че цените на цигарите у нас не са променяни от 2010 г. насам. Почти ежегодно тръгва слух за увеличението им, който впоследствие се отхвърля от финансовия министър. Корекция не е правена дори с инфлацията през последните три години, която е 11.5%. След последното повишение на акциза през 2010 г. не е имало друга актуализация на цените на цигарите в България.

В други страни от ЕС обаче само през 2013 г. цените са нараснали между 2 и 14%, като средният ръст за държавите от ЕС е 4%. Сега цените на цигарите у нас са най-ниски в сравнение с останалите държави от ЕС.

 

Leave a Comment