Радост за Брестовица: Гроздето за бяло вино стигна 1 лев

Рубинът се продава за 60 стотинки, Шардонето – за 80

бяло гроздеРадост за брестовишките лозари! Стопаните на сорта Мускат отонел продават гроздето на 1 лев за килограм. Купувачи са предимно индивидуални майстори на виното, които искат да си направят напитка от белия асортимент. „Мускат отонел е рядък сорт в Родопската яка, затова и цената му е много добра“, обясни местният лозар Георги Билев. По негова информация в района на Чирпан, Стара Загора и Бургас, където имало повече масиви с този сорт, изкупната цена била към 60 стотинки.

В момента в прочутото лозарско село масово се бере ранозрелия червен сорт Рубин. Цената му е твърда – 60 стотинки за килограм. Клиент на този сорт станала избата в село Устина „Юстина“. Оттам обаче изкупили малко количество, повечето продавачи разчитат отново на малките верни клиенти от града, които си правят домашно вино.

Белият сорт Шардоне също е на добра цена – 0.80 лева за килограм. И той не се среща в изобилие, тъй като повечето лозари са заложили на традиционните червени сортове.

Около 10 септември ще започне беритбата на Мерло и Каберне совиньон. За тях производителите разчитат твърдо на 60 стотинки  за килограм. Очакват от тези сортове да изкупи и брестовишката винарна на кооперацията.

Продължават да пристигат и румънските бусове, които ежедневно разтоварват селото от десертните грозда. Търговците на съседката купуват основно сортовете Палиери и Брестовица. Днес там имаше 3 румънски буса. „Ако не са те, ще се замеряме по тържищата с грозде“, благодарни са лозарите от селото.

Leave a Comment