Пасищата – на животновъдите без търг

овце на полянаЖивотновъдите, които нямат собствена земя, ще могат да ползват без търг общински и държавни пасища.

В подготвените промени на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи това правило вече е заложено. Проектът ще бъде гласуван още тази есен, съобщи пред Farmer.bg председателят на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова.

Животновъдите от години настояват да имат предимство при ползване на общинските и държавни пасища и мери. При управлението на тройната коалиция те са преговаряли за това с  тогавашния зам.-министър Бюрхан Абазов. Последните им срещи по въпроса бяха отново с него. От браншовите съюзи в сектора посочват, че до момента не могат да се вредят за тези земи, тъй като други лица, част от които нямат нищо общо със земеделието, ги получават и се възползват от европейските субсидии.

В същото време фермерите от планинските райони не притежават земя, което ги лишава дори от възможността дори да осигурят фураж за стадата си.

Законовите промени на практика ще ограничат хората, които не притежават животни, да получават пари за пасищата, посочи Бъчварова. Животновъдите, които досега нямаха достъп до пасбищата, освен че ще ги ползват през лятото, ще получават за тях и по 30 лв. субсидии за декар. Досега браншът нямаше достъп до подобна подкрепа.

Още по темата: Държавните пасища ще се разпределят по 3 дка за овца и 10 дка за крава 

Leave a Comment