„Богатствата на Южна България“ – иди, виж и гласувай

Изложбата "Богатствата на България" бе представена днес от ръководството в. "Марица", зам.-кмета Стефан Стоянов, шефът на Археологическия музей Костадин Кисьов и негови колеги от Южна България

Изложбата „Богатствата на България“ бе представена днес от ръководството в. „Марица“, зам.-кмета Стефан Стоянов, шефа на Археологическия музей Костадин Кисьов и негови колеги от Южна България

Кампанията “Богатствата на Южна България” стартира с фотоизложба и анкета с онлайн гласуване за археологическите обекти и природни феномени. Инициативата е на в. „Марица“.

Пловдивчани и гостите на града могат да разгледат отличените от археолози на Южна България 20 забележителности от древната история на тракийските земи, Родопите и Странджа. Те са фотографирани от Любен Баков и могат да се видят в изложбата, разположена в южната част на Римския стадион. Целта на кампанията е да бъдат популяризирани културно-исторически обекти и природните феномени на Централна Южна България. Фотосите са от древни крепости, гробници, скални образувания, мостове и църковни храмове и монументи.

Някои от обектите са особено популярни като Античния театър и Малката Базилика в Пловдив, Асеновата крепост, тракийското светилище в Татул. Включени са обаче и по-малко известни паметници като тракийският култов комплекс „Глухите камъни” край село Мало Градище в Родопите и Кромлех – най-добре запазеното мегалитно съоръжение в България, долмен в село Хлябово.

Кампанията цели да подпомогне туризма в Южна България, като разкрие интересните обекти в този регион.

В сайта на „Марица” е организирано онлайн гласуване до 31 октомври. Няколко дни след това ще стане ясно кои са трите обекта, събрали най-много популярност. Ще има и награди за трима от гласувалите, чиито имена ще бъдат изтеглени чрез жребий. Те ще получат уикенд за двама с преспиване до един от първите три спечелили обекта в гласуването.

 

 

Leave a Comment