Червени шарани по 90 лв./кг! Вярно е! (видео)

Никулденските риби в Лидл са от Полша! Клиентите се чудят нямаме ли си български
Японски шаран Кои

Снимка от Aquariumbg.com

Червен шаран с цена 90 лв./кг плува в циментова вана край Пловдив! Намира се при търговец, който продава жива риба. Във ваната шаранът дели пространство с моруна и есетри, които са сравнително евтини спрямо него. Моруната, която тежи около 20 кг., се продава за 16 лв./кг, а есетрите са малко по-евтини.

Шаранът с тегло около 1.5 кг е от японската порода Кои и се предлага като обитател на изкуствени езерца, каквито някои са построили в дворовете си. „Не вярвам някой да го купи, за да го сложи в тавата“, коментира продавачът, който поиска да не съобщаваме къде точно се намира пункта му, за да се предпази от набези.

Извън тази екзотика, голямото пазаруване на

шарани от Полша

Шараните от Полша в австрийския хипермаркет

традиционните шарани започна. Магазините са препълнени с най-пазаруваната риба за Никулден, която е предимно българска. Австрийският търговец Лидл обаче е избрал да продава шарани, отгледани в Полша. Предлагат се изчистени и на цена 4.99 лв./кг. Повечето потребители изобщо не поглеждат етикета, който сочи произхода на рибата. В магазина те виждат три неща – 4.99 лв./кг, изчистена и прясно охладена, увери се АгроПловдив. Когато някой обърне внимание на клиентите, че шараните са от Полша, хората реагират най-често с изумление: „Че защо от там? Нямаме ли си наши?“ Имаме и още как.

По данни на „Риболовен надзор“ – Пловдив, само в Пловдивска област има 54 рибовъдни ферми,шаран във вана а 90 процента от тях отглеждат шарани. „Има българска риба за всеки в страната“, увериха експертите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Те поясниха, че досегашните им проверки, които извършват съвместно с инспектори от Българската агенция по безопасност на храните, протичат спокойно и без открити нарушения.

В супермаркетите „Слънчеви лъчи“ шараните са български и може би са най-евтини в Пловдив. Те са живи и се продават на 4.90 лв./кг. В повечето магазини стоката се предлага за 5 до 6 лева.

В пунктовете за продажба на жива риба шараните са между 5.50 и 6 лева. Познавачи обясняват, че по-високата цена на търговците край Пловдив се дължи на качеството на рибата. „Един вкус имат шараните, които са угоени като прасета с царевица и съвсем друг тези, които са пасли естествена храна“, уверяват те.

От рибовъдните стопанства съобщиха, че едровата цена живата стока е между 3.50 и 3.80 лева/килограм.

 

Leave a Comment