Виното все още е младо и сега изисква най-много грижи
Виното е още младо, и както всяко младо същество има нужда от най-много грижи сега, през зимата. Много важно е претакането, пише Бгфермер.бг.
Първо претакане се прави около месец след приключването на тихата ферментация при добро забистряне на виното – в края на ноември и началото на декември. Претакането може да стане през канелата, когато от нея излиза бистро вино. В противен случай то се прави с маркуч, привързан върху дървена летва, така че краят му да е на 6-7 см по-високо от края на летвата – при потапяне във виното краят на маркуча да е над нивото на утайката.
На който стопанин виното е станало готово и е започнал да си налива от него всяка вечер в каничката, трябва да напомним, че е много важно доливането на съдовете, за да не остане празнина в тях. Ако не можете да долеете, в празнината трябва да изгорите сярна лентичка.