Фермерски пазар пред Швейцарската национална банка в Берн

Жителите на столицата чакат с нетърпение земеделските производители от близките села, за да си купят от тях месо, сирене, зеленчуци, яйца

фермерски пазар в БернВ сърцето на Берн, столицата на Швейцария, всяка събота от 8 часа фермерите от близките села пристигат, разпъват брезенти, подреждат щайги и … пазарът започва. Общината им е отредила най-доброто място в града – на площада пред Швейцарската национална банка и парламента на конфедерацията. Тъй като хората, които се занимават със селско стопанство там са много, площадът не стига и „сергиите“ продължават по централната търговска улица на столицата. Така е открай време, разказва репортаж на „Бразди“ по БНТ.

Фермерите плащат символични такси за участието си на пазара – 3 франка на квадратен метър (1 франк = 1.6 лв.) и още 25 франка за ползвания ток за месец.

Те продават всичко – зеленчуци, плодове, сирене, месо, колбаси, яйца. Растителната стока е подредена в пластмасови щайги върху нещо подобно на нашите пазарни маси, оборудвани с навеси от разноцветни брезенти.

При животновъдите „дюкяните“ са по-модерни – повечето са с каравани със стъклени витрини, зад които е подредено нарязано месо. Други на място изработват млечни продукти. На места висят на ченгели прясно одрани животни.

Столичаните на най-богатата европейска държава с удоволствие пазаруват от фермерския пазар. Твърдят, че го предпочитат, защото стоката е прясна и от сигурно място. Те познават производителите и ги търсят, защото им се доверяват. Цените на пазара не са по-високи от тези в супермаркетите.

Колкото и да гледахме, не успяхме да видим нито касови апарати, нито касови бележки. Нямаше „течаща вода“ в караваните и при пазарните маси. А един от фермерите продавачи се беше осмелил да реже месо с голи ръце, без ръкавици. О, ако това се беше случило в България… О, как щеше да пострада!

 

 

Leave a Comment