Проф. Мермерски: Можете да живеете 121 години здрави

Диетологът подари ценни рецепти срещу заболявания

проф. Мермерски„70% от заболяванията се дължат на лош или престъпен начин на хранене. Проблемът е, че се храним със свободни радикали и така разрушаваме организма първо на клетъчно ниво, после рушим органите и системите и накрая настъпва смърт“, обяви тази сутрин по bTV проф. Христо Мермерски, автор на поредица книги за здравословно хранене. „На всяка клетка се падат по 10 бактерии и затова тялото има нужда от пречистване“, посочи той. Диетологът бе подредил пред себе си в студиото домат, Куртовска капия, морков, чесън, яйце. Той бе категоричен, че при правилно хранене човек може да доживее 121 години в добро здраве.

Витамините А, С и Е съдържат антиоксиданти, които освобождават организма от свободните радикали. „Ако на ден консумирате само един домат, си осигурявате и витамините А и С плюс ликопен, който има изявено противораково действие“, обясни корифеят. И обобщи: „Ако консумирате всеки ден по 400-500 грама плодове и зеленчуци, със сигурност ще се предпазите от най-тежките заболявания.“

Една ябълка на ден ще държи на разстояние инфарктите и инсултите, защото освен витамини, тя съдържа и пектин. Пектинът изчиства системите от токсини и тежки метали.

„Това е Куртовска капия“, взе следващия плод проф. Мермерски. Чушката съдържа толкова витамин С и А, колкото има и лимона. Но ако я сложите в чушкопек, вече няма нищо в нея.

„Това криво морковче (не можах да намеря по-добро вчера на пазара – извини се диетологът) съдържа витамин С и витамин А, достатъчни за 3-4 дни. Има силно противораково действие и запазва организма от стареене. Ако всеки ден  настъгвате с рендето един морков и го заливате с малко зехтин и със сока от половин лимон, ще си решите толкова много проблеми, колкото не можете да си представите“, увери гостът.

За ползите от меда професорът бе пределно ясен. „Най-възрастният човек, който е починал на 147 години, е консумирал само мед..“

Събеседникът даде сутришна рецепта за здраве. Сутрин на гладно да се пие чаша топла вода (но да не е от чешмата), като в нея се добавят една лъжица истински ябълков оцет плюс една лъжица мед. Напитката със сигурност ще забави развитието на атеросклерозата, гарантира той. Свойството на този коктейл е да разчиства плаките в кръвоносните съдове.

Относно „престъпленията“ в храненето, проф. Мермерски даде пример с платата, които се сервират в заведения. В тях има пресни зеленчуци, кисело зеле, млечни, луканка. Тези храни имат различни срокове на разграждане. Краставицата се преработва от организма за 1-1:30 часа, докато луканката – за 10-12 часа. „Вътре в тялото става революция. Подуване, запек, разстройство…“, описа накратко последствията от комбинацията професорът.

Гостът даде рецепта и за спиране на кървенето на хемороиди. „Сутрин на гладно се изяжда по един белтък от кокоше яйце в продължение на десетина дни. Който не може да консумира направо белтъка, да си го разбие на пяна с малко захар“, посъветва той.

Другата рецепта, споделена от него, касае болните от хипертония. „400 грама чесън, ама български, се смилат заедно с три лимона с корите. Сместта отлежава десет дни, като се разбърква. На 11-я се взима чаша кисело мляко, в която се добавя една лъжица от сместта с чесъна и лимона, плюс канела, плюс прополисова тинктура.

Миналата година в България 50 832-ма са получили инсулт. От тях половината са починали, другата половина са неподвижни. Трябва да се научим да се храним правилно, за да избегнем този удар, съветва проф. Мермерски.

В студиото показаха и две от най-новите му книги – „Как да се лекуваме и запазим здравето си чрез хранене“, беше заглавието на едната. Темата на втората бе лечението с целебни билки и със сокове.

7 Comments

  1. коко каза:

    абе еиии я по кротко!!!!какво ви е направил човека???
    дава ви рецепти от естествени продукти които всеки може да си намери и да си позволи???
    ако искате ги пробвате,няма да ви навредат понеже всичко е натурално!!!!!!

    • Николай Атанасов каза:

      Човекът нищо не ми е направил.
      Просто той е самонабедил се специалист в областта на диетиката на хората и не мога да проумея поради какви причини му се дава такава гластност като капацитет, какъвто той не е.

  2. Николай Атанасов каза:

    Никой нищо не ме излъгал, защото не само виждам непрофесионализма и невежеството на професора, но и много добре зная професионалната му биография.

    Жалко и печално е, че на този самонабеден капацитет се дава гласност и се спекулира с наивизма на читателя (зрителя).

  3. anirak каза:

    Кои Ви излъга че този е професор,диетолог,корифей и т.н. все звания които ни най-малко не са за него? Ами че той е един най-обикновен агроном,че не знам дали и това е завършил. Няма ли най-после да се намери някой които да го свали от неговият пиедестал и да обяви какъв е този супер мошенник?

  4. Николай Атанасов каза:

    Не мога да си обясня това „лудо“ рекламиране до маниакална натрапчивост на този професор, самонабедил се, че е специалист диетолог.

    Преди 2 или 3 години се подлъгах да купя негова доста обемиста и доста скъпа книга. Жалък опит да наподоби великия Димков!

    Нищо съществено. Нивото на текста и коментарите бе като преписване на рецепти от стари баби и поместени в едно, за да образуват голямо печатно, скъпо издание.

    До момента не съм чул или прочел нито едно научно обяснение или поднесен на научен език коментар. А в края на краищата говорим за човек с академично звание.

    Може би професора ще е бил по полезен там, откъдето е започнал – храненето на животните. Не зная защо си е въобразил, че разбира и от диетиката на хората.

Leave a Comment