В дивия свят на Източните Родопи кръжат лешояди, препускат коне

Дивият свят на Родопите - изложба

Димитър Плачийски разказва на учениците за богатствата на юг

Белоглави лешояди покриват небето на Маджарово, а върху островчето Юмрук скала в „Студен кладенец“ препускат елени лопатари. Съсънка цъфти в ливадите в края на март и те стават като небето – лилаво-сини. Някъде препускат диви коне тарпани. Другаде гнезди най-едрата в Европа птица хищник – черноглавият лешояд. Източните Родопи са резервоар от богатствата на природата, те са мистично място. Това разкрива изложба „Дивият свят на Източните Родопи“, която бе открита днес във фоайето на сградата на Общинския съвет в Пловдив на ул. „Авксентий Велешки“ 20. В нея са подредени 26 фотоса, направени от природозащитника Стефан Аврамов. Сред тях има едри бозайници, хищни птици, чудни растения, насекоми и змии.

морско конче

Морско конче

„Само в Източните Родопи се срещат над 1960 растителни и над 4325 животински вида“, разкри Димитър Плачийски от Българското дружество за защита на птиците. Някои като белоглавия лешояд са били унищожени в края на 70-те години на миналия век. Измрели са от разхвърлената отрова за вълци. Днес обаче птиците са като закрилник на Маджарово. „Ако сте в града и вдигнете поглед нагоре, ще ги видите“, обещава Митко.

„Уникалните растителни видове, които виреят по ливадите, са

благороден елен

Благороден елен

заплашени от изчезване, тъй като полетата или се разорават, или пък дивите животни са прекалено малко, за да ги опасват и поддържат в естествения им вид. Затова природозащитниците се ангажират да разселят от ловните стопанства на други части на страната благородни елени и диви коне тарпани. Тях пък ги грозят капаните и пушките на бракониери“, разказа Митко Плачийски.

Изложбата е организирана от фондация „Новото тракийско злато – България“ в сътрудничество с холандската фондация Кросбил Гайдс, Българска Фондация Биоразнообразие, дирекция „Екология и управление на отпадъците” на Община Пловдив, Българско дружество за защита на птиците и Дружество на пловдивските художници.

Тя ще остане до 28 февруари в Пловдив.

 

Leave a Comment