Вотът на недоверие към правителството не мина, в залата екнаха викове „Оставка“

Викове от балкона на Народното събрание „Оставка“ и дори транспаратн с надпис белязаха края на гласуването на вота на недоверие към правителството на Орешарски тази сутрин. После плакатът бе хвърлен отвисоко и падна върху народни представители от Коалиция за България.

Вотът на недоверие към правителството не мина

Вотът на недоверие към правителството не мина

Депутатите отхвърлиха проекта на решение за гласуване на вот на недоверие на Министерския съвет за провала на правителството в областта на вътрешната сигурност и обществен ред, внесен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители.

За вота гласуваха 93 депутати, против – 116, а 8 се въздържаха. Вота подкрепиха 93-ма депутати от ГЕРБ, а 81 народни представители от БСП и 34 от ДПС бяха против.

„Благодаря на вносителите на вота. Този вот беше абсолютно несъстоятелен от гледна точка на ГЕРБ, но беше необходим от гледна точка на публичния интерес. – каза председателят на ДПС Лютви Местан след отхвърлянето на вота на недоверие. – Обществото имаше възможност да сравни две принципно различни концепции за ролята на МВР и за силовите структури. Първата концепция е на управлението на ГЕРБ, разбирането за МВР и силовите структури като репресия. МВР се превърна в основния елемент за насилие върху политическия опонент“. „Продължете в този дух, г-н Йовчев, г-н Орешарски“, добави Лютви Местан.

„ГЕРБ нямат моралното право да внасят вот на тази тема, защото именно сферата „Сигурност“ се оказа най-големият провал на партията ГЕРБ и най-голямото разочарование на гражданите – заяви от парламентарната трибуна председателят на Коалиция за България Сергей Станишев. – Твърде пресен е споменът за опит за подчиняване на съдената система на волята на една политическа партия, за рекетирането на бизнеса“, допълни Станишев. „За малко повече от половин година беше овладяна бежанската криза“, каза той.

Leave a Comment