Агнешкото за Великден по-евтино с лев от миналата година
С лев по-евтино от миналата година ще бъде агнешкото за Великден тази година. Това прогнозират експерти. През 2013 г. нямаше недостиг на българско месо и се очаква тази година за празника също да няма дефицит. Повече вносно месо е имало по магазините през 2012 г., когато сме купували замразени бутове и плешки от Нова Зеландия и Австралия.
Според запознати близо 100 лева ще излезе цяло агне за Великден. Фермери договарят тарифата още отсега. Животновъди от цяла България ще предлагат цели агнета за празника на цена между 5 и 8 лева за килограм. „Ако купувате на едро, ще ви излезе по-евтино. За една бройка тарифата е 5,70 лв. за килограм”, обяснява фермер от Кресна. Пресно агнешко месо от Троян пък ще напълнят хранителните вериги.
„Все още е рано да се каже каква ще бъде цената на едро на агнешкото. Тя ще е ясна две седмици преди Великден”, обяснява шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Миналата година средната цена на агнешкото за Великден беше около 12-13 лв. за килограм. „Двойно по-евтино излиза месото за празничната трапеза, ако се купи от фермери. Затова всяка година се снабдяваме с прясно агнешко от животновъди от Първомай”, споделя Маринела Иванова от Пловдив.
Още отсега в интернет са пуснати обяви за продажба на агнета. „Предимство на тази покупка е, че получавате гаранция за качеството на месото. Агнетата ни са хранени с екологично чиста храна”, рекламират животновъди. Експерти допълниха, че често месото в магазините, което е обявено само за охладено, всъщност е било дълбоко замразено и след това обработено по специален начин, за да изглежда прясно. Това е практика при мръвките, които идват от чужбина, уточниха специалистите.