Агнешкото за Великден по-евтино с лев от миналата година

С лев по-евтино от миналата година ще бъде агнешкото за Великден тази година. Това прогнозират експерти. През 2013 г. нямаше недостиг на българско месо и се очаква тази година за празника също да няма дефицит. Повече вносно месо е имало по магазините през 2012 г., когато сме купували замразени бутове и плешки от Нова Зеландия и Австралия.

Агнешкото за Великден по-евтино с лев от миналата година

Агнешкото за Великден по-евтино с лев от миналата година

Според запознати близо 100 лева ще излезе цяло агне за Великден. Фермери договарят тарифата още отсега. Животновъди от цяла България ще предлагат цели агнета за празника на цена между 5 и 8 лева за килограм. „Ако купувате на едро, ще ви излезе по-евтино. За една бройка тарифата е 5,70 лв. за килограм”, обяснява фермер от Кресна. Пресно агнешко месо от Троян пък ще напълнят хранителните вериги.

„Все още е рано да се каже каква ще бъде цената на едро на агнешкото. Тя ще е ясна две седмици преди Великден”, обяснява шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Миналата година средната цена на агнешкото за Великден беше около 12-13 лв. за килограм. „Двойно по-евтино излиза месото за празничната трапеза, ако се купи от фермери. Затова всяка година се снабдяваме с прясно агнешко от животновъди от Първомай”, споделя Маринела Иванова от Пловдив.

Още отсега в интернет са пуснати обяви за продажба на агнета. „Предимство на тази покупка е, че получавате гаранция за качеството на месото. Агнетата ни са хранени с екологично чиста храна”, рекламират животновъди. Експерти допълниха, че често месото в магазините, което е обявено само за охладено, всъщност е било дълбоко замразено и след това обработено по специален начин, за да изглежда прясно. Това е практика при мръвките, които идват от чужбина, уточниха специалистите.

Leave a Comment