Лозичката на 3000 г. край Татул роди, направиха и вино – червено, лековито

Бизнесмен засади 5 дка лозе от древния сорт на траките, от Историческия музей в Кърджали раздават резници

Какво вино е пиел Орфей и древните траки? Отговор на въпроса даде бизнесменът от Варна Атанас Карагеоргиев.

Татул, гробница

Тракийската гробница край Татул

Досетливият предприемач има 5 декара лозе, създадено от калеми, взети от древната лоза, която бе открита през 2005 г. в подножието на тракийската скална гробница край село Татул, Момчилградско, съобщава в. „Преса“.

През същата година директорът на Историческия музей в Кърджали Павел Петков изпрати за изследване резници, а после и грозде от същата лоза в три института – в Калифорния, в Агробиоинститута към Селскостопанската академия и в Института по лозата и виното в Плевен. Анализите на научните работници доказаха безспорно, че лозата е аборигенен културен сорт, който е на 3000 години. Петков пръв откри античната лозичка, увила се в дъб, който била отрупана с чепки грозде.

Бизнесменът Карагеоргиев засажда лозе от този сорт край село Белоградец, Варненско и вече втора година произвежда вино от гроздето.

То е гъсто, тъмночервено с лек гранатов оттенък и има уникален вкус, който донякъде наподобява този на виното от Каберне фран. Еликсирът е изследван също, а данните за него показват, че е богат на антиоксиданти и е лековит за хора, изтощени от заболяване, а също и от работа.

Виното не може да се опита от всеки, тъй като е в малки количества. Бизнесменът лозар подарява бутилки само на приятели и все още не обсъжда идеята за промишлено производство, въпреки че ежегодно разширява лозето си.

В Германия се правят опити за присаждане на древния сорт върху различни подложки, за да се намери най-добрият вариант и да започне промишленото му отглеждане.

Павел Петков, музей в Кърджали

Директорът на музея Павел Петков (вдясно) е засадил асмички в двора

Директорът на музея Павел Петков е кръстил сорта още при откриването на лозата край Татул „Сълзите на Орфей“.

Лозарите в Кърджали, които също пробват да отглеждат аборигенния сорт твърдят, че той е устойчив на много от най-опасните болести по лозата, не го нападат и вредители. Освен това може би е устойчив и на филоксера, което означава, че може да се засажда директно в земята, вместо върху подложки.

Само през изминалата есен музейният директор Петков е изпълнил над 100 заявки и е изпратил по куриер вкоренени лозички от „Сълзите на Орфей“. Две от заявките били за Холандия, където също искат да пробват дали тракийските лозя могат да виреят при техни условия. Праеди 5 години той подари разсад от лозичката и на председателя на правната комисия в Европейския парламент Жан Боайе, който редовно му се обажда, за да докладва състоянието на растението. В двора на музея в Кърджали също са засадени калеми вече има прихванати асмички, които са в добро състояние. „Сложихме за вкореняване десетки резници и можем да изпратим от тях на любителите, които искат да отглеждат древния сорт“, поясни Павел Петков.

След откриването на лозата от тракийско време, в Кърджалийско се разгоря истинска търсаческа страст за откриване и на други древни лози. До момента обаче изследванията сочат, че находките са диви сортове.

В момента обаче се правят изследвания върху друга лоза, която е открита в подножието на Перперикон. Нейното грозде прилича на татулското, но е с по-светлочервен цвят, съобщават от Историческия музей в Кърджали. Резултатите още се чакат.

Виж още как траките са отглеждали лозята

28 Comments

  1. Dimchev каза:

    Тази лозичка се е сяла и умирала поне 30 пъти по нашите места от римско време. Косе босе ги сее навсякъде, ако имат късмет стават големи и дават хубаво грозде.
    Щом сте такива патриоти отберете семки заровете ги на 1-2 сантиметра дълбоко до оградата на капковото през октомври и ако ви е писано и ги различавате като плевите, ще имате наистина родени в България сортове. едно на сто е върха и ще се гордеете.

  2. Gocho Ivanov каза:

    Komentarat mi e izli6en.Pi6ete mi na koi adres moga da si pora4am Salzata na Orfei.

    • Димитров каза:

      Здравейте, току шо прочетох, че някакъв човек от Варна продава вкоренени резници. Обявата е в OLX и е под № 86956828. Желая Ви успех. Аз имам една лозинка от този сорт но тази година й е втора е нямам още материал за вкореняване.

      • Неделов каза:

        Здравейте !
        Имате ли лозичка от сорта Сълзите на Орфей ?
        Попаднах, че някаде бяхте писали, че имате.
        Много бих искал да намеря да си вкореня.

      • Димитър Петров каза:

        Предлагате ли лозички – сълзите на орфей?

      • Маргарита Нанкива каза:

        Здравейте, много бих желала да поговорим и ако е възможно да притежавам такъе материал. 0889 706652

  3. Свилен Цеков каза:

    А по повод поста ти от 18-ти май, г-н Илия, освен, че по принцип не чета „Уикипедия“, моля да ми посочите поне един-единствен източник, в който за изброените от мен сортове грозде да се твърди, че не са български. Позорно е такова невежество за човек, твърдящ, че е познавач и ценител на виното.А що се отнаса до посочените от теб сортове Рубин, Букет и Сторгозия, те са хибридни. Нямам нищо против тези български сортове, но когато обсъждаме статия за сорт лоза от 3000г. е редно да говорим за старите местни, наречени в един от постовете „аборигенни сортове. Прав е г-н „читател“-ят в поста си от 17 май, че „за жалост, обаче там /на винариите/няма „шефка“ и „кокорко“…просто никой не ги счита за достойни за изложение“. Да, потвърждавам, че това е много жалко, защото са много качествени сортове. Но изложенията са пазар, а там има много политика. Заличават се съзнателно български сортове, тащка, както се заличават и великолепни сортове български домати, пипер, овощни сортове и пр.А нашите парвенюта, които са излезли на пазара раболепно подвиват опашки и се съгласяват с всичко това. Можете ли да ми обясните какъм е критерият за обикновено /както в един от постовенте си презрително го нарича „читател“ и необиктовено вино? Нима наистина не разбирате колко изкуствено нагласени са ви критериите, защото сте заели определени ниши на пазара?Половината българи си правяг великолепно домашно вино /разбира се по нови технологии/ и за целта използват стари български, а не френски сортове. Аз дори не казвам, че френските/примерно/ сортове са лоши. Възмущението ми е защо винаги се подценява българското.На международния пазар българските сортове не са популярни, защото няма кой да ги рекламира и популяризира.Зад това стоят огромни пазарни интереси и много пари. Най-малкото пък чуждите производители имат пазарен интерес от това. А производители, като самодоволният „читател“ са негодни да извършат това добро дело поради това, че са невежи, поради това, че са сноби и поради вроденото си чуждопоклонничество и парвенющина.

    • илия каза:

      Изкопирали сте доста неща …но те се намират лесно в нета

    • илия каза:

      Ясна е работата със световната конспирация!!!Искат да заличат всичко българско…Хахахаа !!!На кой му дреме за доматите и аборигенни сортове…Това пък какви глупости са за сортовете…Великолепни домашни вина…киселочи от отел,мискет ,често и бяло грозде…

    • Григор каза:

      Господин Цеков, как мога да се свържа с Вас ?

  4. Свилен Цеков каза:

    И понеже разбирам голямото разминаване, а то не е във факта, че траките са първите производители на вино, а в това кои са траките, то отново препращам към препоръчаната от мен историческа литература, за да е ясно, че гърците нямат абсолютно нищо общо с траките, освен това, че са се обогатили всячески покрай тях. Т.нар. „траки“ са БЪЛГАРИ!

  5. Свилен Цеков каза:

    На „четящите“ препоръчвам и статиите: „Българските сортове грозде- за чудно вино“, „10 български винени сорта грозде“, „Димят- български винен сорт грозде“, „Къде са „Кокорко“ и „Тамянка“ и особено препоръчвам статията „Българските местни сортове“, в която се посочва, че „Международната организация за лозата и виното“ /OIV/ е регистрирала 5916 сорта, сред които 120 български, местни сорта. Вярно е, че някои от посочените сортове са хибридни, но са създадени тук, в България. За древните ендемични сортове вино просто няма какво да се коментира. Тоя „винопроизводител“, който писа във форума, че памид, димят и кокорко не са български сортове, просто да иде някъде да се гръмне.
    Четете, господа и пийте хубави български вина. Наздраве!

  6. Свилен Цеков каза:

    За тия, дето много са чели „Ампелография“ изд. на БАН предлагам цитати от същата тази „Ампелография“:
    „Първите лози са били посадени от траките в Горнотракийската низина по поречието на р. Марица. Предполага се, че това са били лози от сорта Памид, който със сигурност е най-стария местен български сорт.
    На база генетични анализи на лозите по Българските земи, може да се заключи, че винените сортове Памид, Гъмза, Мавруд, Широка мелнишка лоза, Зарчин, Кокорко, Виненка и др. спадат към Черноморската еколого-географска група (Proles Pontica Negr.) и имат първичен местен произход от дивата лоза, var. balcanica Negr. Десертните сортове, Афузали, Султанина и др. спадат към източната еколого-географска група (Proles Оrientalis Negr.) и са с произход Мала Азия. Сортове като Боя, Крива лоза и др. произхождат от западната еколого-географска група (Proles Accidentalis Negr.) и са дошли от Западна Европа. Сортовете Чауш, Фоча, Черно едро и др. по всяка вероятност имат вторичен местен произход, т. е. възникнали са като естествени хибриди между сортове от Черноморската и Източната еколого-географска група.
    По българските земи, както вече споменахме, траките са произвеждали вино още към 3-то хилядолетие пр. Хр. Омир споменава за тракийския град Низо, откъдето са тръгвали кораби с вино, предназначени за гръцките войници при обсадата на Троя. Също Омир споменава и за тракийския град Исмар, където са сечени монети с образа на лози и гроздове.

    Гръцкият писател Ксенофонт пък описва пиршество на тракийския цар Севт (424-410 г пр. Хр.), където между другото се споменава, че „виното се е пиело в рогове”. Освен това, тракитe са имали култ към бог Дионис.
    При археологически находки от тракийско време (Старосел, Перперикон и др.) са открити останки от тракийски каменни винарни, системи за производство на вино, прибори, съдове и др. Всичко това безспорно означава, че лозата и виното са били неразделна част от живота на древните траки.“
    Използвана литература:
    1.К.Катеров, В.Пейков, М.Иванов, „Практическо лозарство с ампелография”, изд. „Дионис”, 2005г.
    2.проф. Н.Неделчев, проф.д-р М.Кондарев, „Лозарство”, изд. „Христо Г. Данов”, 1962г.
    3.Колектив, „Българска ампелография”, т.1, изд. на БАН, 1990г.

  7. Свилен Цеков каза:

    Илия, аз за историята дори не съм написал нищо конкретно. Просто препоръчах автори за четене. Не зная къде видя френетична екзалтираност. Май нещо те притеснява в това да прочетеш неудобни за теб истини? За българска история мога да ти пиша или говоря не с часове, а с дни, без да прекъсвам. Зад това стои голям обем прочетена литература, съпоставяне на автори и теории, анализ…но, нали ти е ясно, че не е мястото тук, в този форум. Яд ме е, че дори когато става дума за нещо толкова приятно , като виното, се проявява злобата, като плод на невежеството.Може би сбърках, като намесих в темата историята, но просто не понасям чуждопоклоничеството и отричането на всичко родно. Не понасям сервилниченето пред чужденците, като пред някакъв по-голям авторитет. А точно с виното ние, българите трябва да се гордеем. Аз лично приключвам тази тема и сядам да си пия хубаво, българско вино, тъй като в моя, български род то винаги е било на особена почит. Ще го пия с мои приятели, за които виното също е свещено.В края на краищата вкусът е нещо индивидуално. Аз не мога да кажа на другите какво вино да пият, но и не искам на мен да ми налагат чужд вкус. По подобен начин се опитват да ми налагат и чалга, щото без такава „музика“ нямало как да се получи веселие и купон. А аз смятам, че чалгата е психотропно оръжие, а не музика, тъй като ми действа убийствено на нервните клетки. Но, това пък е съвсем друга тема. Да не я започвам и нея. Наздраве, на всички ценители и всеки да пие това, което му е по вкуса. Що се отнася до хапчетата, г-н Илия, не употребявам никакви, а това внушение, че някой, когото не разбираш е луд е много изтъркано и банално внушение.Смешно е и е жалко, едновременно. Не ти препоръчвам и на теб хапчета, освен ако не е крайно наложително, тъй като са противопоказни за едновременна употреба с вино. Аз залагам на виното, а не на хапчетата. Наздраве!

  8. илия каза:

    Г-н Цеков,а аз Ви препоръчвам просто да си пиете хапчетата.То бива да говорите глупости с френетична екзалтираност,но написаното е отвъд каквото и да било свързано с историята,гроздето,виното…

  9. Свилен Цеков каза:

    Нямам време и енергия да се занимавам тук с обучение. Не зная г-н „читател“-ят и г-н „Пенев“ какво и колко са чели, но определено не е достатъчно, а е и погрешното четиво. Естествено, че изброените от мен в предишния ми пост сортове грозде са български. Категорично твърдя, че виното е измислено /с Божията помощ/ по нашите земи, от нашите предци- българите, наречени по-късно от елините „траки“.Виното е присъствало във всички „тракийски“/разбирай български/ ритуали и обряди, във вакханалиите и мистериите,в сватбите и погребенията, а днешните гърци/въпреки,че почти нямат нищо общо с древните елини/ си пият мастиката и метаксата и най-много някое бяло вино и то ония от тях, които имат български корен. Виното от онази „дивата“,“аборигенската“ и селската лоза от преди 3000г. гърците не са можели да го пият неразредено, защото е било много силно и затова са добавяли вода /пише го в исторически хроники/. Препоръчвам Ви, господа, относно подмяната на древната история на Балканите да прочетете всичко написано по въпроса от проф.д-р Ганчо Ценов, защитил доктурантура в Германия; проф.Асен Чилингиров- български учен, живеещ и работещ в Германия;Павел Серафимов /Спароток/; Пламен Пасков и всички цитирани от тях древни и по-късни автори, като бащата на историята- Херодот,географът Страбон, хронистите Йоан Цеца, Йоан Малала и още десетки древни гръцки, римски, византийски, арменски и други автори-летописци, та чак до поп Йовчо от Трявна, Паисий Хилендарски, Г.С.Раковски, както и много съвременни английски, френски, швейцарски, италиянски и американски изследователи- антрополози, историци, лингвисти, генетици, културолози…кой знае, може пък някоя мисъсъл да пробие черупките ви. Самите автори на проекта „Древна Гърция“ признават подмяната на тази част от историята, сътворена лично от тях. Препоръчвам статията:“Световните учени признаха, че Древногръцката цивилизация е измислена“.Относно подмяната на по-късната, средновековна история ви препоръчвам да прочетете статията „Гръцката Византия- една измамна приказка“.Ще завърша с Паисиевото:“О неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин? Такива чуждопоклонници като вас народът нарича с нарицателното име „Кирякстефчовци“. Всичко чуждо е лъскаво, модерно и качествено, а всичко българско е подценено и недооценено. Не ви знам корена и семката, но не сте от моята порода и повече нямам какво да ви кажа. Ако осъзнаете малка част от посланието ми към вас, може би ще изпитате срам- човешко е.

  10. до г-н Димитров каза:

    Има някаква грлешка, НИКОГА НЕ СЪМ СЧИТАЛ ЧЕ НАШАТА ИСТОРИЯ Е ОТКРАДНАТА ОТ ГЪРЦИТЕ. Това е друг коментар.Античната култура на елините няма аналог в световната история. Приказките „грък на кон“ са от цикъла – една баба каза.
    След като десетилетия се занимавам с археометрия ( не археология!) подобно твърдение за мен би било смешно, като твърдението на г.н Овчаров, че открил лозичка на 3000г. След разгоров със колегите специалисти от споменатите по-горе и-тути (мои колеги) се изясни че никой никога не ги е питал за такава лозичка. И подобно нещо не може да съществува.
    Все едно да се откопае жив фараон.
    Български са само онези сортове, които са вписани в съответните межд. генет. регистри като такива, но това не са димят, кокорко и т.н.
    Първо се чете, а после се пише.
    Не си струва времето за една глупост написана от някой „журналист) впрочев авторът се отрече от твърденията си)да си губим времето.
    То е еднопосочно, и връщане няма.

  11. илия каза:

    Г-н Димитров,“поддръжника Илия“ нищо не смята…просто е информиран.Не е зле и Вие да го направите за сортовете,като разлистите една Българска Ампелография издадена от БАН.

  12. Димитров каза:

    Г-н Читател, прочетох отговора Ви на г-н Цеков, Вие май се шегувкате ! Отела, Липатаса, Керацата, Алжирката и др.са директни сортове – кръстоски с американски лози, след филоксерата и в тях „Има нещо френско“ Българско няма, така че не ги пробутвайте при Българските сортове.
    Априори г-н Читател и Вие сте обречен на провал, но за Ваше нещастие – в дългосрочен план. Последното Ви изречение показва тотално невежество – ние Българие крадем историята на гърците ! Вие изобщо знаете ли какво говорите или гурмето и шардонето са Ви замъглили съзнанието.
    Що се отнася до Кокорко, шевка, памид и ред други, подчертавам, Български сортове, е няма как да пробият, след като подобни на Вас владеят или определят насоките във винената ни индустрия.
    Що се отнася до сланинката и “ гадното селско вино от а-ууу недостойни български сортове, за които вашия поддръжник „Илия “ смята, че те дори са с някакъв друг, чужд на българите произход, мога да Ви кажа – Не ходя в кръчми, пия умерено и по моя вкус, вашият вкус не ми допада, по винарии не ходя – снобите ме дразнят, съзнанието ми е отворено и се радвам на живота си, виждам божественото в хората и природата и това ме прави щастлив. Не забравяйте обаче, че щастието понякога е в пряка връзка с човешкото невежество, каквото за жалост съзирам у вас.

  13. илия каза:

    Г-н Цеков,от кога Димят,Памид,Шефка,Кокорко са български сортове???Май само уикипедия четете…Такива глупости сте писали за виното,че не вярвам и Вие самия да си вярвате.
    Признати винени български сортове са Рубин, Букет,Сторгозия…
    А статията не си струва даже да се коментира-абсолютна балканска измислица…

  14. Свилен Цеков каза:

    Господин „читател“, Вие Сте най-обикновен сноб/вижте в речника какво означава сноб, защото съм сигурен, че не знаете/.Не зная какъв производител Сте? Вероятно произвеждате вино, но не го правите като познавач. Истински стойностните неща не се мерят в пари, а в качество, господине. Разбирате ли изобщо за какво става въпрос. Виното не се мисли в пари и печалба. Ако искате да Сте конкурентоспособен на пазара, произвеждайте си петте сорта за червено вино и петте сорта за бяло вино, които са залели пазара, но не претендирайте, че Сте познавач. Освен това, вкусът е нещо индивидуално. Кой Сте Вие, че да ми твърдите надменно, че българските сортове са с по-ниско качество от другите? И кои са другите? Всички, но не и българските, така ли? Писна ми от чуждопоклонничество. „Каберне Совиньон“, „Мерло“, „Шардоне“ и други засукани като имена сортове във Вашата глава звучат по продаваемо и по-печелившо от „Кокорко“,“Шефка“,“Димят“,“Памид“ и много други великолепни български сортове, нали, господин чуждопоклоннико? Това от което страдате е комплексът на провинциалиста, за когото всичко идващо от по-голямото село е по-добро и по-стойностно. Що се отнася до генезиса на винопроизводството, не виждам смисъл въобще да отварям темата и да Ви образовам, защото е явно, че познанията Ви не предполагат никакъв диалог. Виното е измислено от българите, наречени от гърците траки. И досега в почти всяка българска къща има вино- собствено производство. Виното е присъствало във всички обряди и празници на т.нар. траки. Присъства и в днешните празници на българите. А гърците, които откраднаха българската история, религия, древната ни култура и традиции нека да си сърбат „Узо“-то – тяхната национална гордост/отстъпващо по качество на нашата мастика, разбира се/ и да си хрупат маслините. На такива като Вас българите казват „кирякстефчовци“, а аз допълвам:майцепродавци и родоотстъпници, но в комбинация с провинциални комплекси и сребролюбие. Но, за да Сте по-удовлетворен, мога да Ви го кажа по-изискано/на френски език/, а не толкова просташко. Господине, Вие Сте ГАЛФОН.

    • читател каза:

      Мизерното образование, ниската култура, жалкия патос и високите претенции вървят ръка за ръка.
      Пийте си „кокоркото“ и „шефката“, хапвайки сланинка, но не се мъчете да преиначавате историята или качествените вина.
      Априори сте обречени на провал, освен разбира се във вашата кръчма.
      А пък ако искате да видите качествени български вина, идете на коя и да е „винария“, доста ще обогатите скромните си усещания, а пък може и по история нещо да научите.
      В България в момента има над 200 лицензирани производители на вино, и всяка година печелим
      5-6-7 златни и двойно повече сребърни медали от световното изложение.
      За жалост обаче там няма „шефка“ и кокорко…, просто никой не ги счита за достойни за изложение.
      Впрочем, забравили сте един български връх във винопроизводството – отела!И липата сте пропуснали.
      Ами произвеждайте, разпространявайте,прославяйте ги по света, за радост и гордост на тракобългарите, или българотраките, с откраднатата от гърците история.

  15. димитров каза:

    Господине, провокирате ме да спорим на исторически теми. Няма да го направя. Само ще Ви кажа, че ние Българите никога не сме били и не сме номади.
    Пийте хубаво български вино и се радвайте на живота, според светоусещането си.

  16. читател каза:

    Уважаеми г-не, твърде добре познавам дренвногръцката история и култура, за да коментирам подобни измислици, родени в селските механи.
    Относно вината- като производител познавам и доста сортове, определено т.н. стари български сортове не издържат конкуренцията. Печално, но факт.
    Лозичките край Татул са пълна измислица, да радва „родолюбците“. Впрочем, истинските българи нямат отношение към вината, което типично за номадите.

  17. димитров каза:

    Драги Пенев, грък и вино и все едно грък на кон. Чети история драги и не се изказвай неподготвен. Роб си на грандиозната историческа подмяна наречена “ Древногръцка култура “ И един съвет, когато пиеш вино, хубаво вино от стари наши сортове, настрой се на вълните на нашата древност и култура.

  18. пенев каза:

    Много странни твърдения, навсякъде могат да се намерят аборигенни сортове, полу-диви или съвсем диви. Това не означава изобщо, че имат качества за добро вино. Още по-странно е твърдението, че лозичката е на 3000г. нито 2850, нито 3050! Най-старите известни растения са разни борови в Калифорния и няколко маслини, по на 2-2500г., определени по съществуващите методи.
    Митът за „изключителното“ тракийско вино съществува само в България, всъщност в античността виното е приоритет на гърците, римляните и донякъде етруските. Има и известни търговски маршрути на кораби с вино, но не от този район.
    Смесването на историята с митологията и балкан-патриозизма води до смешни твърдения като по-горните.

  19. Daniela Durgova каза:

    mnogo glupav narod sme bulgarite na vmesto da se pazi lozichkata ii da se otglejda samo v Bulgaria i da se prodava vinoto za stotici hilqdi vie idiotite razdavaite bez pari!!!

Leave a Comment