Зеленчукопроизводител: Изхвърлихме 60-70% от салатите, нямат пазар

Снимка на Аргонавт

Снимка на Аргонавт

Годината започна много зле за зеленчукопроизводителите от Сандански. Около 60-70% от произведените салати са изхвърлени заради липсата на пазар, съобщи пред радио „Фокус“ Георги Кафтанов, председател на земеделското сдружение в Сандански „Югозапад 2013“.

Според него, миналогодишният сценарий отново ще се повтори, защото до момента няма ясна стратегия от страна на Министерството на земеделието и храните за по-големи субсидии и някакви механизми, чрез които българските зеленчуци да се предлагат на по-големи пазари и в търговските вериги.

Относно възможността за създаване на сдружения в новия програмен период, Кафтанов обясни, че в „Югозапад 2013” имат такива идеи от 3 години, но за да се реализират първо народа трябва да повярва, че е възможно. „Хората са много обезверени и като чуят сдружаване си мислят, че пак става въпрос за измама. Ние имаме идея да правим организация за изграждане на складова база за готова продукция, която да предлагаме на по-голям пазар, но хората трудно се решават на такава стъпка”, добави земеделецът.

Георги Кафтанов е притеснен за възможното безводие през лятото. Състоянието на напоителните системи в Петрич не е добро, казва той. Поливките са много скъпи, а водата не достига.

1 Comment

  1. Anonymiss каза:

    А какво ли щеше да стане, ако вместо да изхвърляте на боклука салати, бяхте ги дали да някой койот се нуждае от тях? Просто ей така- за човещината!!!!! Няма мислене- няма еволюция! Дали нямаше бузнеса и доброто да вървят някак ръка за ръка ?! Изводите на вас!

Leave a Comment