Институтите към Селскостопанска академия затварят през сепември, Петър Чобанов отказа пари

Христо Бозуков

Доц. Христо Бозуков

„Селскостопанска академия ще функционира до септември, след това институтите ще спрат работа. Бюджетът на академията ще се изчерпи най-късно до деветия месец.“ Така реагира председателят на ССА доц. Христо Бозуков на новината от днес, съобщена от финансовия министър, че академията си има принципал и ако се нуждае от средства, трябва да ги търси от аграрното министерство.

Финансовият министър Петър Чобанов отговори на въпрос на АгроПловдив за финансовото бъдеще на ССА именно така: Селскостопанска академия си има принципал –Петър Чобанов Министерството на земеделието и храните, и натам трябва да насочи разговорите си за финансиране на институцията. Така Чобанов отряза директно ССА, която наскоро поиска средства от държавния бюджет.

Преди две седмици, на 13 март, председателят на ССА доц. Христо Бозуков изпрати писмо до министъра на финансите (пълния му текст вижте тук), в което поиска от националния бюджет целево финансиране на академията с 5 милиона лева за 2014 г. Председателят се позовава на данни за издръжката на академията, според които за тази година тя е най-ниска от последните четири години. Спрямо 2011 г. бюджетът на ССА е намален с над 25%. За периода 2007-2013 г. научният състав на ССА е съкратен с 33.33%.

 

1 Comment

  1. учен каза:

    Чобанов е или ученик или последовател на Дянков, който каза: „Спираме им парите и те /науката/ сами се закриват“ Ега ти и безродниците!

Leave a Comment