Клисурският манастир поддържа богоугодна ферма с европари

Духовната обител става все по-прочута не само с църковните си реликви, но и с малиновото си вино

dscn1839 Чудна ферма върху 140 декара цъфти и вързва край Клисурския манастир. В девическата обител живеят доста монахини, които рисуват икони и се грижат за зеленчуковата градина. Реколтата е за продоволствието и нуждите на манастира. Освен зеленчуци, в стопанството се отглеждат малини, ягоди и сини сливи, ябълки и круши. Насажденията са сертифицирани като „био“. Инвестициите в тях са по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства от предишната Програма за развитие на селските райони, разказа пред „Бразди“ архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия. Образцовият манастирски парк пък е финансиран по „Красива България“.

Негово високопреподобие обясни, че връзката между човека и земята е свещена и скъсването с нея е

Архимандрит-Антим

Архимандрит-Антим

фатално за хората. „Бог благослови човека да се труди и изкарва своята прехрана от земята.“ Затова ѝ в манастира са решили да не оставят земите да пустеят и обрасват с бурени. През 2002 г. лично протосингел Антим е управлявал стар трактор ЮМЗ, който изведнъж се обърнал на стръмното и се затъркалял заедно с духовника в него. Слава Богу дядо Антим останал невредим.

В Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ сестрите правят много вкусно сладко от малините, защото традицията изисква гостите да се посрещат с чаша вода, лъжица сладко и чашка ракия.

Тъй като българските манастири са пословични със сливовите си ракии, собствено производство, и Клисурският духовен дом не страни от обичая, разказа архимандритът. „Сливовата градина е много необходима за стопанската дейност на манастира“, допълни с усмивка той. „Към това ни подтикна големият интерес на много хора, които идват. След като се поклонят в храма и разгледат всичко, мнозина запитват: Има ли манастирска ракия? Този интерес ни провокира да предлагаме и това нещо, което е вкоренено в манастирските традиции.“

Характерно за манастира над Клисура обаче е малиновото вино от собствената градина. „Вече втори сезон берем урожай от насаждението с малини“, посочи духовникът. „Добрахме се до технология за производство на вино. То се бутилира и продава в един от църковните магазини на светата обител.

Архимандрит Антим препоръча на управляващите, когато изготвят наредбите за прилагане на земеделските програми в следващия програмен период, да занижат критериите, така че повече хора да имат възможност да се възползват от европейското финансиране.

 

Leave a Comment