Най-после! Властта разреши на Пловдив да тегли 30-милионния заем

Три месеца след като финансовият министър се обяви против кредита, с който ще се ремонтира възлови улици, тези дни Чобанов е дал зелена светлина

Петър ЧобановМинистърът на финансите Петър Чобанов е казал „да“ на 30-милионния заем на община Пловдив от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Новината оповести днес кметът на града Иван Тотев. Одобрението на заема идва след близо една година забавяне. Проектът може да стартира, след като директорският борд на ЕБВР окончателно утвърди размера на заема и условията за погасяване на заседанието си на 23 юли или на следващото на 3 септември.

С парите от заема е предвидена разширяване и подмяна на паважа на „Коматевско шосе“, реконструкция на бул. „6-и септември“ до моста на Адата и бул. „Руски“, а също така и изграждане на нов булевард „Северен” от Адата до „Брезовско шосе“.

През март тази година финансовият министър бе категоричен, че няма да се съгласи за 30-те млн. лв. заем на община Пловдив. В отговор на запитване на АгроПловдив, Петър Чобанов отговори, че инвестиционните намерения на общината трябва да са добре структурирани, което се разминава с действителността. Като втора причина за отказа финансовият министър посочи, че ако се вземе, заемът трябва да бъде върнат без да се налага увеличаване на месните данъци за населението. Според него ако кредитът се изтегли, община Пловдив ще достигне лимита си на задлъжнялост.

Тегленето на заема бе възпрепятствано няколко пъти и от областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов. Той сезира Пловдивския съд за пропуски в процедурата по одобряване на заема на местно ниво. След това обжалва. Така настои срещу себе си и управлението на страната както жителите на „Коматево“, така и феновете на „Ботев“, а също и бизнеса в район „Север“.

Leave a Comment