Пловдив празнува Независимостта с фолклорен концерт на Античния театър

С молебен, граждански ритуал и голям фолклорен концерт Пловдив ще отбележи днес 106 години от ансамбъл Тракияобявяването на Независимостта на България (виж програмата по-долу).

Независимостта на страната ни е провъзгласена тържествено на 22 септември 1908 в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново със специален манифест. На този ден княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. Великите сили признават този акт през пролетта на следващата година. От Освобождението до 22 септември 1908 г. България е трибутарно княжество, тоест, подчинено на Османската империя, чиито васал сме.

По това време вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и конфискува жп-линията. В нощта срещу 22 септември министър-председателят на България посреща българския княз на яхтата „Хан-Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и Фердинанд I поемат към Търново, където трябва да обявят Независимостта на България. Царският влак, в който пътуват държавниците, обаче прави почивка по маршрута си на гара Две Могили. Там Александър Малинов написва текста на Манифеста и под него подписите си поставят българският княз и министрите от кабинета. Днес на гара Две Могили има историческа плоча, която разказва за тази паметна нощ.

След като обявяваме независимостта си от Турция, страна на Османската империя се отправя заплаха за война. България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане на въпроса. Тъй като Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми.

Програмата в Пловдив

10.00 ч.                                  Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран за 25-и

храм „Св. Неделя”               път от Сдружение „Център Петко Каравелов“

 

11.00 ч.                                 Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на

пам. на Ал. Малинов           Александър Малинов (на гърба на храм „Св. Неделя”) –

                                              Сдружение „Център Петко Каравелов“

 

12.00 ч.                                 Тържествен граждански ритуал пред колоната на

пл. „22 септември”              Независима България. Слово ще произнесе заместник-

кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов.

 

13.00 ч.                                  Концерт на „Биг Бенд Пловдив”

пл. „Стефан Стамболов”

 

 

16.30 ч.                                  Концерт на Духов оркестър – Пловдив

пл. „Стефан Стамболов”

 

 

19.00 ч.                                „Заедно” – съвместен концерт на ДФА „Филип Кутев” и ФА Античен театър                   „Тракия” за откриване Празниците на Стария град

Leave a Comment