„Българско розово масло“ стана защитено наименование в ЕС
„Българско розово масло“ стана защитено наименование и вече е включено в списъка със защитени географски обозначения, съобщиха от Европейската комисия (ЕК).
Качеството на това масло се гарантира от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати, отбелязват от ЕК. Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло.
Беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия – да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.
Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълтозелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.
В характеристиката, комисията отбелязва още, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.
Идеята да се защити името „българско розово масло“ е на производители от района на Казанлък и Карлово, които започнаха процедурата в средата на 2012 г., припомня „Дневник“. Когато защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район.
За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят от специфични условия в този регион.