Фермерите, вредили се в мярката заради руското ембарго, пускат заявки за плащане

Срокът за подаване на документите е от днес до 15 октомври, а за плащане – до 30 юни 2015

окачествяване на земеделска продукцияОт днес, 8 октомври, до 15 октомври т.г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” се приемат заявки за плащане по схема „Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете”. Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара продукция.

Мярката стартира от 1 септември, а на 10-и бе преустановена заради злоупотреби на европейските фермери. Заявки за плащане могат да подадат само тези, които успяха да подадат заявления в краткия срок, през който действаше. Наскоро ЕК обяви, че възстановява компенсациите, но на квотен принцип: всяка държава ще получи толкова средства от заделените 165 млн. евро, колкото е бил обемът на износа ѝ към Русия. Нашето министерство все още не е заявило какъв ще е новият ред за получаване на обезщетения.

През тази и следващата седмица заявки за плащане могат да подават производителите на плодове и зеленчуци, чиито заявления за намерение са нотифицирани до ЕК, получили са одобрение на намеренията за участие и са подали исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара“ и „небране“ в областните дирекции на фонд „Земеделие“, а дейностите по тях са изцяло изпълнени и проверени от Техническия инспекторат на Разплащателната агенция. Образци на документите са публикувани на официалната интернет страница на ДФ „Земеделие” – www.dfz.bg в раздел „Селскостопански пазарни механизми”/ „Плодове и зеленчуци”/ „Временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци”/ Заявка за плащане. Субсидиите по извънредната схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 година.

При попълване на искането за прилагане на „изтегляне от пазара“ се вписваха мястото и датата, на които заявените количества плодове и зеленчуци ще бъдат готови за претегляне. Описваха се и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията. При мярка „изтегляне от пазара“, плодовете и зеленчуците могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията може да се използва и като храна за животни. При мярката „небране“ се записваше датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето.

Общият бюджет по мерките „изтегляне от пазара“ и „небране“ за всички държави-членки на Европейския съюз е 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини. С тези средства се подпомагат производителите на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.

 

Leave a Comment