Готово! ГЕРБ и Реформаторите подписаха споразумение за коалиция

Патриотичният фронт и АБВ декларираха партньорство

Борисов и КуневаГЕРБ и Реформаторският блок подписаха в Народното събрание коалиционно споразумение от седем страници за управление. Подписи под документа поставиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на партиите от Блока – Меглена Кунева,Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев и Борислав Великов.

В документът се посочва, че ГЕРБ и Реформаторският блок обединяват своите усилия за създаване на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България и за осигуряване на парламентарно мнозинство, което да подкрепя политиките, провеждани от това правителство.

Бойко Борисов благодари на всички преговорни екипи. „Положихме неимоверни усилия. Над 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори. Направихме компромиси с едно нещо в главите си – не власт, не постове, а да се опитаме преди нови избори да направим правителство. ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има и се надявам правителството да има дълъг живот“, каза той.

„Преговорите не бяха лесни, но трудното започва оттук-нататък“, заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок при подписването за коалиционно споразумение. Тя също благодари също на преговорните екипи и като най-важно изтъкна, че са научили да работят заедно.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов и лидерът на АБВ Георги Първанов обявиха подкрепа към програмната декларация за управление.

Предстои лидерите на четирите партии – ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ да отидат заедно в президентството, където мандатоносителят ще предложи на държавния глава състав и структура на Министерски съвет. Очаква се президентът да предложи на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател още днес, а утре депутатите да гласуват предложението.Leave a Comment