Направих градина с орехи, защото светът винаги ще бъде гладен за тях

Веселин Славчев създаде 120 дка насаждение с американския сорт „Чандлър“ край Перущица
Веселин Славчев показва различни сортове орехи. По-дребните са "Чандлър"

Веселин Славчев показва различни сортове орехи. По-дребните са „Чандлър“

Веселин Славчев има съвсем различен бизнес от аграрния – фирмата му „Вени стил“ се занимава с изработка на дамска конфекция. От една година насам обаче той е и земеделски производител. Станал е такъв със засаждането на 120 дка орехова градина край Перущица, Пловдивска област. В следващите години възнамерява да увеличи насаждението до 400 дка.

„В началото се заех да комасирам земя с идеята да диверсифицирам бизнес риска. Това е сложно занимание – множество собственици, малки парцели. Идеята ми беше да отглеждам върху нея едногодишни култури и по-точно житни. Не съм в земеделския бизнес, нямам техника и смятах да ползвам външни услуги. Лека-полека обаче се запалих по отглеждането на орехи.“, разказва Славчев.

Защо орехи?

„Първо, защото в света има глад за тях. Територията, върху която могат да виреят, е около 10% от кълбото. Арабските държави са сигурен клиент, защото при тях орехът съпътства празниците им заради традиционните баклави и други сладкиши. Изобщо, пазарът скоро няма да се засити за ореховите ядки.

Второ, орехът е практически удобен плод. Той е защитен от черупката си. Ако е изсушен правилно, може да се съхранява три години без никакви поражения. Ако пазарът е неблагоприятен, можеш да задържиш реколтата“, изброява плюсовете на културата инвеститорът.

Когато Веселин Славчев избрал земеделското си занимание, се заел да потърси най-добрите сортове.

„У нас са създадени различни сортове орехи, но те имат един основен недостатък – плодът се формира на върха на клонката. Единствено сортът Извор 10 е с латерално плододаване, тоест ражда и по самата клонка. Потърсих чужди сортове и така стигнах до американския „Чандлър“. Той подлежи на силна резитба и височината му може да се задържа толкова, колкото достигат черешата и кайсията“, поясни начинаещият производител.

Фактът, че този сорт орехи търпи да бъде ограничен на височина и ширина, предполага и засаждането на повече дръвчета на декар. „В годините на социалистическото земеделие технологията при засаждане на дръвчетата казва, че разстоянието между тях трябва да е 12/12 метра. По-скорошните разработки определят засаждането да е 10/10 метра. „Чандлър“ обаче може да се засади на 8/4 метра. Така в един декар имаме 31 дръвчета, вместо 10. На четири до пет реда засадих и по едно дръвче от други два сорта, които са опрашители – „Фернор“ и „Ференогет“. Създадох градината миналата есен, тъй като разсадът пристигна от чужбина без почвено гнездо. Освен това според експертите есента е най-подходящият сезон за това.“

Създаването на ореховото насаждение е с финансовата помощ на Програмата за развитие на селските райони, иначе, според инвеститора, е трудно да се издържи на големите разходи. Проектът още се изпълнява, тъй като в него е предвидено и капково напояване. Към момента Славчев е получил съгласието на Басейнова дирекция за направата на тръбен сондажен кладенец. Той смята да изгради и басейн с обем за 500 кубични метра вода, така че да не е зависим от равнището на подземните води. Мястото при градината не е електрифицирано и затова ще се ползва соларна помпа.

По-нататък инвеститорът смята да закупи, отново с европейска помощ, специална техника за брулене на орехи – машина, която разпъва в кръг около дървото постелка, после захваща стеблото и го раздрусва здраво, докато не изпадат зрелите плодове. Трябва да изгради и склад за съхранение на орехите, но засега не бърза, тъй като градината ще встъпи в плододаване на четвъртата година след засаждането. Добре е също така да има и цех, в който да добива ядките, тъй като печалбата при продажбата им е значително по-висока.

„Орехът влиза в пълно плододаване на десетата година, а според предварителните разчети седем до десет години след това инвестицията трябва да се е изплатила. Казват, че дървото ражда до 80 години, но аз не вярвам много на това. Мисля, че 40 е един реалистичен срок“, преценя Веселин Славчев.

Прочети още: 9 047 ха са новите овощни насаждения, най-предпочитаната култура е орехът

 

2 Comments

  1. peicho ivanov каза:

    имам идея за 10 дк със сина добрелие за градина на 2 места

  2. Mims каза:

    I az q imam tazi ideq, no za da vzemesh pari ot EU trqbvat mnogo vruzki, ne stavat po chesten nachin neshtata…. A az vse oshte si subiram parichkite….

Leave a Comment