Рекордни реколти и спад на цените белязаха пазара на зърно

пшеницаПрез 2014 година в повечето региони по света бяха регистрирани рекордни зърнени реколти, което доведе до спад в цените на зърното. Това пише в анализ специализираният портал agrarheute.com. Подобна бе картината и в Германия, където федералният съюз на земеделските производители също отчита отлични добиви и спад в цените. Огромното производство на зърно не само там, но и в света като цяло доведе до силен спад в цените, като за някои от зърнените култури беше регистрирано рекордно поевтиняване. Силен тласък в тази посока изигра и въведеното от Русия ембарго.

Пшеницата стигна 170 евро за тон в края на годината

През 2014 година в Германия бяха произведени рекордните 51,9 млн. тона пшеница, което впрочем важи и за ЕС – 322 млн. тона. В световен мащаб реколтата възлизаше на 722 млн. тона. Подобни добиви бяха доста по-рано предвидени, в резултат на което още през пролетта цените на зърното останаха под натиск. И ако през април производствената цена на пшеницата  в Германия бе 187 евро за тон, то през ноември падна до 146 евро за тон. В края на декември производствените цени отново стигнаха 170 евро за тон. Най-качествената пшеница се продаваше при 183 евро за тон заедно с премиите, което обаче е с 10% по-малко в сравнение с края а 2013 година.

С 10% са се увеличили производствените разходи

Разходите на производителите като тези за торове например са се увеличили с 10% спрямо 2013 година. Слабото евро и стабилния долар понижиха конкурентността на американската пшеница и повлияха положително на европейския експорт. Така само за първите 24 седмици на 2014/15 икономическа година, ЕС е изнесъл 13,1 млн. тона пшеница. За сравнение за същия период на 2013/14 година това количество е възлизало на 12,5 млн. тона. За развитието на пазара и цените през следващите месеци от важно значение ще е как посевите ще успеят да преживеят зимата. Меката зима до момента благоприятства за доброто им развитие. Не е изключено обаче при резки застудявания да се стигне до поражения за тях.

Превод: Мартин Иванов 

 

Leave a Comment