Раздадоха наградите за иновации в земеделието

Христо Бозуков връчва отличието на проф. Габриела Маринова за медовината Снимка: Международен панаир

Христо Бозуков връчва отличието на проф. Габриела Маринова за медовината
Снимка: Международен панаир

С девет награди, пет от които получиха институти към Селскостопанска академия, приключи конкурса на иновации, който съпътства  изложбата АГРА 2015 в Пловдив.

Институтът по зеленчукови култури „Марица“ спечели приз за новия сорт пипер „Калоян“. Червеният винен сорт лоза „Кайлъшки рубин“ също заслужи награда. Отличена бе и напитката медовина, която е разработка на Института по криобиология и хранителни технологии в Пловдив.

Институтът по  растителни генетични ресурси Садово създаде технология за механизирано отглеждане и прибиране на сусам в равнинни полета. Технологията включва и нов сорт сусам, чиято кутийка не се разпуква при прибиране. Той е дело на института в Садово.

Общо 17 нови сорта са създадени миналата година от научните институти към Селскостопанска академия, от тях два получиха награди.

„Ник електроникс“ спечели приз да системата за управление на земеделско стопанство с дисплей за навигация, базиран на Android.

Сред отличените бяха още и Институтът по почвознание, агротехнологии  и защита на растенията „Н. Пушкаров“ и Институтът по Института по планинско животновъдство в Троян. Те са създатели на модулна технология за машинно доене на кози.

В Конкурса за иновации се състезаваха в шест категории 50 продукта на 36 фирми и научни институти.

 

На снимките:

 

Panair-Agra-1   –  Председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Христо Бодуков връчва награда за иновативния продукт медовина на директорката на Института по  криобиология и хранителни технологии проф. Габриела Маринова. Модерният вариант на древната напитка бе един от 9-те победители в Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“.

 

 

 

Leave a Comment