Търговец: Чудо! Народът търси българския зеленчук, нищо че е по-скъп!

"Топка" магданоз на тържището

„Топка“ магданоз на тържището

Леко поскъпване на зеленчуците и то не от седмицата преди Великден, а отпреди десетина дни, регистрира тържище „Родопи-95“ до село Първенец край Пловдив. Днес българските краставици се продаваха там в широкия диапазон от 2.60 до 3.20 лева за килограм според качеството и това дали стоката е набрана току-що. Гръцката стока е между 2.20 и 2.80 лв.

Търговец от тържището обясни пред АгроПловдив, че първо свършват българските краставици, нищо, че са с около 15 на сто по-скъпи. Гръцките зеленчуци се купуват само в краен случай. „Хората вече питат: Българско ли е? И щом разберат, че зарзаватът е роден, не сравняват цените с вносния, а направо купуват“, разказа продавачът. „Едва продадох гръцките краставици!“

Българските розови домати са малко, доставят ги от оранжериите край Харманли и веднага свършват. Тяхната цена е от 3.30 до 3.70 лева. Гръцките са масови и се продават за 2.40-2.70 лв. на едро.

Салатите, български и македонски, се предлагат 1.10-1.30 лв. „Топка“ магданоз с десетина връзки в нея върви по 2.50-3 лева. Проблематично ще е зареждането с връзки пресен лук и чесън, смятат търговците. Тази стока бързо свършва, дефицитна е, защото единствено оранжериите могат да извадят продукция от нея.

„Тази година Великден се падна рано и затова чесънът и лукът на открито още не са готови“, поясняват на тържището. Те се продават по 0.35-0.50 лв. връзка лук и 0.50-0.60 лв. връзка чесън.

Leave a Comment