Едва 3% е износът на произведените през 2014 г. зеленчуци
Реколтираните открити площи са били 30 000 хектара
Едва 3% от произведените в страната през 2014 г. зеленчуци са били експортирани. 18 на сто от националната зеленчукова продукция е била изкупена от преработвателните предприятия, 13% е използвана за собствена консумация, 66 % е поета от пазара. Това сочат публикуваните в сайта на МЗХ статистически данни от проведено изследване за производство на зеленчуци – реколта`2014.
Общото производство на пресни зеленчуци, картофи, ягоди и сухи бобови култури е 524 109 тона. С най-голям дял са произведените картофи – 25% (132 651 тона), домати – 23% (120 489 тона) и краставици – 10% (51 297 тона).
Заради лошите климатични условия през миналата година производството на дини и пъпеши е намаляло с 51% спрямо 2013 г. С отрицателен знак са и картофите – минус 29 на сто и пиперът – минус 22%.
Оранжерийното производство на пресни зеленчуци, картофи и ягоди е в размер на 92 564 тона приз миналата година. В сравнение с предходната е регистрирано незначително увеличаване на количеството на зеленчуците, произведени в оранжериите. Най-голям е ръстът на оранжерийни салати, чието производство се е увеличило с 21%, и краставиците – с 9%.
Реколтираните открити площи със зеленчуци през 2014 година са 30 хил. ха, което е с 23% по-малко спрямо 2013 година, като най-голямо е намалението на площите с краставици, корнишони и пипер.
Въпреки лошата за зеленчукопроизводството 2014-а година, при по-голяма част от основните видове зеленчуци средните добиви се увеличават спрямо 2013 година. Най-голямо е увеличението на средните добиви при краставици и корнишони – до 19 943 кг/ха (35%), лук кромид–зрял – до 11 920 кг/ха (15%) и домати – до 26 603кг/ха (11%).