300 ученици ще се учат на земеделие в ново училище в Маноле

Скоро не съм виждал такава добра инвестиция, каза при откриването на учебната година Васил Грудев

Откриване на учебната година в село Маноле, Пловдивско с Васил Грудев„Скоро не съм виждал такава добра инвестиция”, възкликна зам.-министърът на земеделието Васил Грудев при откриване на учебната година в новото земеделско училище в село Маноле, община „Марица“, Пловдивска област днес.

Събитието бе уважено и от областния управител на Пловдив Розалин Петков и кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.

Новото училище с капацитет за 600 деца и ще се ползва не само от малките жители на Маноле, но и от децата от съседни села. Училището, което отвори врати за първия си випуск, е финансирано с 5 млн. лв. изцяло от държавния бюджет, построено е само за 180 дни, почти 30 години след първата копка .

„Земеделските училища в страната могат да кандидатстват за закупуване на земеделска техника предназначена за учебния процес по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.”, заяви Васил Грудев. Той допълни, че не е нормално обучението на кадрите в земеделието да се извършва с остаряла техника. Според него чрез обновяване на материалната база на училищата ще се подобри връзката бизнес – наука и кадрите ще бъдат много по-добре подготвени, след завършване на образованието си. Заместник-министър Грудев допълни, че общият бюджет по мярка 1 „Трансфер на знания и действия по осведомяване” е 25 млн. евро.

Очаква се през следващата година училището в с. Маноле да бъде преобразувано в професионална гимназия с профил земеделие, в която учениците да изучават различни дисциплини свързани с животновъдството и растениевъдството. Според заместник-министър Грудев с. Маноле е подходящо място за създаването на такъв тип учебно заведение, тъй като се намира в един традиционен земеделски район. Той пожела на добър час на учениците и успешна учебна година.

Училищната сграда е с разгъната застроена площ близо 4000 кв.м., в нея  има 21 класни стаи, 6 кабинета, асансьор, библиотека, хранителен блок, лекарски и стоматологичен кабинет. Многофункционалната спортна зала  е с разгърната застроена площ от 927.64 кв.м. Тя е свързана с топла връзка с учебната сграда. Залата е с комбинирано игрище за физкултурни занимания, волейбол и баскетбол  и трибуни с пет реда седалки с 345 места. Дворът с площ 4000 кв.м ще е богато озеленен и благоустроен с площадки за баскетбол, волейбол и писта за 100 м бягане.

Гости на официалното откриване бяха също председателят на ОбС Марица – Гергана Трендафилова и общински съветници, ректорът на Аграрния университет в Пловдив – проф.дсн Димитър Герков, президентът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – проф. Димитър Димитров, авторът на красивия барелеф на патрона на училището Васил Левски, украсяващ  входа на сградата – художникът Георги Иванов –Жорж Трак, родители и жители на Маноле и съседните села.

Близо 300 развълнувани деца прекрачиха училищния праг на ОУ „Васил Левски“ днес. Те ще учат от 1 до 7 клас, по 2 паралелки от всеки випуск.

Leave a Comment