Салата „Цезар“ струва колкото свинско филе, кьопоолото е три пъти по-скъпо от кокошка
Живата храна от полето вече изпревари цената на месото
Автор: Надя Петрова
Попадали ли сте на един виц: „Навремето ядяхме домати, щото нямахме пари за кебапчета, сега ядем кебапчета, защото няма пари за домати.“ Не знам защо го пускат като виц, след като казва истината едно към едно. В министерството на земеделието разказването на този виц би било нетактично. В министерството на здравеопазването може да се приеме като черен хумор.
А че живата храна, обрана от полето, е по-скъпа от обработената, в това вече няма съмнение.
Преглед в магазините показа, че доматите се продават от 1.60 до 2.60 лева за килограм. Краставиците са по 1.60-2.20 лева. Кромидът е между 0.75 и 1.10 лева.
Ако си направите проста салата от 400 грама само с тези три зеленчука, тя ще ви излезе към 1-1.20 лев. Но ако добавим зехтин, босилек, сирене и маслини, салатата ще стане към 3.50 лева. И то, ако вие сте готвачът. В заведенията увеличението е от 50 до 120%.
А в хипермаркетите?
В един от българските големи магазини в Пловдив салата от печени червени чушки с чесън се продават на щанда за готови храни за 4.99 лева/килограм. (Кило сурови червени пиперки е 1.80 лв./кг.) Салата от зеле, моркови и червено цвекло е 3 лева за килограм. В западен хипермаркет кьопоолото е 7.90 лева за килограм, салата Цезар пък е 9.50 лева. Естествено, на щандовете цената е за 100 грама, защото иначе действа стресиращо.
В същото време кайма смес може да се закупи за 5.20 лева/килограм. Още по-евтин е вариантът да закупите пакетирана по 250 гр. кайма, чиято цена е под 5 лева за кило. Но общо взето каймата струва около 6.00 – 6.50 лева, тоест, тя е с около 2о% по-евтина от кьопоолото.
Замразена кокошка, пакетирана в Стара Загора, струва 2.59 лева. А това означава, че месото ѝ е два пъти по-евтино от салатата от печени чушки с чесън и 3 пъти – от кьопоолото.
Цената на свинското месо е в границите между печените пиперки, вкусното кьопоолу и салата „Цезар“.
В магазините приготвените сурови кебапчета според грамажа са от 0.35 до 0.50 лева. Така клиентът може да избере дали да си закупи средно 10 кебапчета или едно кило салата от печен и белен пипер с чесън.
Като стана дума за кьопоолу, е редно да посочим колко струва суровият патладжанът. Истината е, че тази година той се продаваше най-често за 1 лева през летните месеци, а и в момента върви по толкова. Тиквичките също държаха 1.00-1.50 лева и някои изключителни дни можеха да се видят по 0.50 лева. Под тази цена обаче не слязоха дори и за час. В момента карфиолът може да се види за 3 лева за бройка, а това си е свръх скъпо.
Ето защо вицът, че кебапчетата са по-евтини от доматите, изобщо не е виц. И никак не е смешен.