Ресторантьор в Стария Пловдив може да лежи 5 г. заради препариран морски орел

Морският орел в "Петър I"  Снимка на РИОСВ

Морският орел в „Петър I“
Снимка на РИОСВ

Пловдивският ресторантьор Емил Тиберов може да бъде глобен с 5 до 20 хил. лв. и осъден на 5 години затвор заради това, че е украсил заведението си с препарирани морски и скален орел. Санкцията е указана в чл. 278 д от Наказателния кодекс. Птиците са защитени от Закона за биологичното разнообразие, съобщават от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Пловдив.

Проверката на РИОСВ в ресторантПетър I“ в Стария Пловдив е извършена по сигнал от фондация „Биоразнообразие“ и  със съдействието на IV РУП – Пловдив. Ресторантьорът не е представил документи за произход на препарираните екземпляри и не е установен собственикът им.

„Присъствалият на проверката управител на ресторанта Емил Тиберов е отказал да предаде препарираните животни. С това той е възпрепятствал изпълнението на задълженията на експертите от РИОСВ – Пловдив да отнемат препарираните птици в полза на държавата“, се казва в съобщението на инспекцията. Като мотив за отказа управителят посочил отсъствието на собственика на имота, в който се намира ресторанта и имуществото в него.

Случаят е предаден от РИОСВ – Пловдив на Районна прокуратура – Пловдив за предприемане на действия по търсене на съответната наказателна отговорност на виновните лица.

Чл. 278 д. (Нов – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*), се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

 

 

 

Leave a Comment