Есенниците могат да започнат да гладуват заради сроковете в Нитратната директива

Мариела ЙордановаНеобичайно топлото време през февруари е провокирало вегетация на засетите през есента житни и рапица. „Опасяваме се, че посевите ще започнат да гладуват, тъй като заради Нитратната директива и добрите земеделски практики не можем да ги подхранваме преди 25 февруари“. Това заяви вчера пред Bloomberg TV Bulgaria зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Мариела Йорданова. Иначе, по думите ѝ, заетите с хлебно зърно площи са достатъчни.

Каква площ ще заемат пролетниците пък зависи от  това какво ще бъде засято като екологично насочени площи, които представляват 5% от стопанствата.

Фермерите сами избират дали да засеят протеинови култури или да оставят земята под угар. Това изискване е бреме, тъй като ние не печелим от него, а трупаме разходи. Но пък заради изискването по полетата се завърнаха позабравени култури като соята, грахът, изброи Йорданова.

Мариела Йорданова повдигна и въпроса за опазване на земеделските култури от градушки и наводнения. „Никой земеделец не е щастлив, ако трябва да иска компенсации за пропаднали площи“, каза тя. И обърна внимание, че едва 10 млн. дка от обработваемата земя в България (която е над 50 млн. дка – б.р.) е защитена от агенцията за борба с градушките. От НАЗ са готови да съдействат по всякакъв начин, за да може всичките земеделски земи да бъдат под защита на агенцията.

Пристанищната инфраструктура също трябва да се подобри, тъй като голяма част от зърното се изнася през Румъния, където остават „маржовете“.

 

Leave a Comment