Бум на строителство и разширяване на консервни цехове в Стара Загора и Сливен

консервно предприятиеШест проекта за изграждане на нови и разширяване на съществуващи цехове за преработка на плодове и зеленчуци, и мляко са разработени в областите Стара Загора и Сливен. Това се вижда от публикуваните инвестиционни намерения в регионалната инспекция към МОСВ в Стара Загора.

„Палиррия България“ЕАД на гръцките съдружници Константинос и Василиос Сулиотис ще разширят производствената си база с още един цех в Нова Загора – за производство на пюре от патладжан. Плановете им са поточната линия да прави по 60 тона готов продукт дневно. Българската база на дружеството функционира от 2000-а година и в нея се трудят стотици хора.

Фирма „Агриспа“ООД, която през 1999 г. започна с износ на пресни плодове, има планове да разшири производствената си база в с. Малка Верея като изгради модерен цех за преработка и манипулация на плодове. От страницата на дружеството се вижда, че то има собствени овощни насаждения от череши, праскови, кайсии и сливи върху 750 декара. С новата инвестиция „Агриспа“ ще внедри технологична линия, която ще сортира и калибрира до 1.2 т череши на час и до 2 т/час други кръгли плодове. С част от черешите ще се прави пулп, от зрелите и наранени плодове – пюре.

Друго консервно предприятие, познато под марката „Дерони“ също ще увеличава капацитета на преработката на зеленчуци в село Пряпорец, Стара Загора. Чрез „Диони“ООД (в което участват „Дерони“ООД и ЕТ „Сима – Бита – Д. Ангелинов) в предприятието ще се монтират нови поточни линии за бланширане, стерилизация и консервиране на зеленчуци от градините на дружеството. Така капацитетът на мощностите ще се увеличи от 3250 тона на 5000 тона годишно производство.

 

Нов цех за преработка на плодове, зеленчуци и ядки ще изгражда в Сливен „Миндеви и сие“ООД. Заедно с него, ще се инвестира и в изграждането на собствен водоизточник.

По 2 тона на ден биошипка и общо 240 това годишно ще преработва в ново предприятие ЕТ“Драгомир Драганов 15“. Цехът ще бъде изграден в сливенското село Тополчане. Ценните плодчета ще се сушат, раздробяват, пресяват, сортират и пакетират.

Единственият проект за създаване на малка мандра е на „Биопродукт плюс“ЕООД на Христина Башкова-Карачева. Намерението на инвеститора е да преработва дневно 3 тона пълномаслено краве мляко, от което да се произвежда краве сирене и кашкавал. Цехът ще е в село Борилово, Старозагорско.

 

Leave a Comment