Куртово Конаре почерпи с най-българската лютеница и доматена супа

Жените споделиха рецепти как се правят в дните на Осмия фестивал на чушките и доматите

 

Валентина Костадинова приготвя доматената супа

Валентина Костадинова приготвя доматената супа

С лютеница и доматена супа, направени от най-старите сортове български розови домати и от прочутата Куртовска капия почерпиха днес на площада жените на Куртово Конаре. От вчера, 9 септември, до утре – 11-и, продължава 8-то издание на Фестивала на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти. (Виж програмата ТУК)

Още предиобед започна да ври в 15-литров казан доматена супа, приготвена от 3-4 кг смлени розови куртовски домати, нарязан пипер (куртовски), два килограма ориз, един литър олио, червен пипер, магданоз и други подправки. Майсторката Валентина Костадинова обяви, че след час супата ще е готова и толкова вкусна, че няма да стигне за всички.

 

Щандът на Дарина Брезова

Щандът на Дарина Брезова

Десетки щандове бяха отрупани с бурканчета лютеница – лютива, сладка, едро и ситно смляна, както и други бурканчета с мариновани печени белени чушки, тиквички, патладжани, малки люти чушки, интересни дребни люти чушлета – камби, кьопоолу, смес от зеленчуци за различни манджи и какви ли не консерви, пред които витрините за песто и сосове в големите магазини изглеждат невзрачни.

После дойде ред на приготвяне на лютеницата. „Приготвяне“ е силно казано, защото този нашенски деликатес изисква два дни неуморна работа, разказаха жените. Дебело намазани с лютеница филии бяха раздадени на гостите на Куртово Конаре, а Ели Митрева разказа как тя прави продукта.

Ели Митрева сподели своята рецепта за лютеница

Ели Митрева сподели своята рецепта за лютеница

„Използвам 10 кг пипер и 10 кг домати. Те, разбира се, са куртовски сортове. От тях стават 30 бурканчета по 300 грама лютеница. Най-напред доматите ги изваряваме, за да станат на пюре. После изпичаме, обелваме и смиламе чушките. Запържваме ги в един литър олио и добавяме доматеното пюре, кимион, захар и сол. И тогава започва голямото бъркане, което продължава 4-5 часа докато се изпари водата. Разбираме, че лютеница е готова, когато изсипем една лъжица в чиния и от нея не се изтича вода.“ Ели Митрева добави, че в приготвянето на лютеницата се включва цялото семейство, в това число и внуците.

Емилия Шушарова разказа легендата за дядо Александър

Емилия Шушарова разказа легендата за дядо Александър

„Преди много години дядо Александър Димитров от Куртово Конаре пръв е пренесъл семена от розови домати от Истанбул. Скрил ги е в кухината на бастуна си. Било е през 1894 г.“, разказва легендата Емилия Шушарова, организатор на фестивала и секретар на читалище „Л. Каравелов“. „Така в България, благодарение на дядо Александър, започват да се отглеждат първите розови домати в района на нашето село. По-късно той създава и първата в страната фабрика за производство на червен пипер. За да разбере технологията, е ходил до Унгария да разгледа фабрика в Сегед. Не съм сигурна откъде са дошли при нас семената на Куртовската капия, но според най-възрастните хора, те са взети от градината на цар Фердинанд при двореца Кричим. А гробът на дядо Александър е в нашата черква и ние винаги ще тачим паметта му.“

Да почерпиш с куртовска лютеница

Да почерпиш с куртовска лютеница

 

Leave a Comment