Ръст от близо 90% в производството на вино
Производството на вино от реколта `2015, декларирано от регистрираните винопроизводители, възлиза на 1 310 149 хектолитра – със 75% повече спрямо преходната година. От тях, 662 779 хектолитра или 51% са бели вина (+73% на годишна база), а 647 371 хектолитра – червени вина и розе (+78%). Производството на гроздова мъст е 56 656 хектолитра, с 34% по-малко в сравнение с предходната година. Това сочи Аграрният доклад на МЗХ.
С най-голям дял от промишленото производство на вина – реколта `2015, са трапезните вина (вина без защитено наименование за произход или защитено географско указание) – над 60%, следвани от регионалните вина (вина със защитено географско указание) – 39%.
Водещ в производството на вино остава Югоизточният район с 59% от общото промишлено производство, следван от Южен централен район с 21%. Най-малък е делът на произведеното вино в Северозападния район – 1,8%.
През 2015 г. в почти всички райони на страната се отчита увеличение на производството както на червените вина и розетата, така и на белите. В Североизточния и Южния централен райони производството и на двете групи вина бележи над два пъти увеличение спрямо 2014 г.
В извънпромишлени условия през 2015 г. са произведени 200 748 хектолитра вино, над четири пъти повече спрямо предходната година. Така, общото производство на вино – реколта `2015 възлиза на 1 510 897 хектолитра, отбелязвайки ръст от 90% в сравнение с 2014 г.