Ако ползвател на бели петна не е платил наем, той губи право на субсидии за тях

Заявления за участие в директните плащания ще се приемат от 1 март до 15 май

земя, ливадаМинистерство на земеделието и храните публикува на интернет страницата си разяснения по кампания`2017 за подаване на заявления за директно подпомагане на площ. В разясненията са описани условията, сроковете, мястото, където се подават заявления за участие в директните плащания. Разяснен е подробно редът за регистриране на правни основания за ползване на земеделската земя, срокът за което изтича утре, 15 февруари. Там е посочено, че ако ползвател на т.нар. бели петна не е внесъл дължимия наем по банкова сметка към съответната областна земеделска дирекция, губи право да регистриране на правни основания дори и да фигурира в заповед за одобряване на масиви.

Заявленията за подпомагане през 2017 г. ще се приемат от 1 март и до 15 май. Заявяването може да се извърши в общинската служба по земеделие по местонахождение на площите, или по постоянен адрес на физическото лице, или по адрес на управление на юридическите лица и едноличните търговци. След 15 май 2017 г. стопаните могат да подават нови заявления, но със санкции в размер на 1% върху одобрената сума за подпомагане за всеки ден закъснение при подаване.

Важно е да се знае, че до 31 май, могат да се извършват корекции по вече подадените заявления, без санкции. След тази дата до 9 юни, също се примат корекции в площите, както и промени свързани с добавяне на нови схеми/мерки и площи/животни, но за тях ще се налага санкция от 1% от сумата за подпомагане, за всеки ден просрочие.

За да кандидатствате за подпомагане трябва да сте регистриран земеделски стопанин, действителен ползвател на площите и/или животните, които се посочват за подпомагане, площите да стопанисват подходящо, съобразно начина им на трайно ползване, както и да са приведени в добро земеделско състояние.

Всеки стопанин има възможност подробно да се запознае с правилата и изискванията за кандидатстване в рубриката „Актуално“ или  тук.

 

Leave a Comment