Слънчево вино в Устина и Брестовица стопли млади и стари

Трифон Зарезан в Брестовица

В мразовития, но слънчев Трифон Зарезан хиляди почитатели на виното се събраха в селата Брестовица и Устина, за да отпразнуват с ритуал деня на светеца лечител, на лозата и на гроздовия еликсир. Празникът бе отбелязан в почти всички села и градове от Родопската яка.

Малко преди обед с високо вдигнати икони на света Богородица и свети Трифон шествието в Брестовица пое към близките лозя водено от духова музика. След върволицата от хора бавно поеха бусове на няколко местни винарни, натоварени с бурета вино. „От много години на село не е идвал министър да участва в празника“, отчетоха като факт хората, които всъщност са столичани, откак Брестовица бе обявена за българската Столица на виното през 2015 година.

Кметът на Брестовица Любен Радев пръв хвана ножицата

Кметът на Брестовица Любен Радев пръв хвана ножицата

„На конкурса за Майстор на виното, който организирахме и тази година, бяха предадени 22 проби“, обясни пред АгроПловдив кметът Любен Радев. „Членовете на оценителната комисия, а те са все професионални енолози, се видяха в чудо. Казаха, че всички вина са превъзходни на вкус, цвят и аромати. Абсолютно професионално направени! Не можеха да повярват, че в Брестовица имаме толкова добри и на световно ниво винари“, похвали съселяните си кметът. А всъщност, майсторлъкът на селото не е изненада. Тук от векове в избите на къщите се приготвят вина, а тертипът на правене се предава от баща на син и става все по-добър.

Пенка Стоичкова откри приятелите си на празника

Пенка Стоичкова откри приятелите си на празника

Сред  гостите на Брестовица имаше френски туристи, беше и майката на Христо Стоичков – Пенка, заедно с шофьора й. Тя разказа, че някога в Брестовица е живяла нейната леля, а мъжът й е работел също тук и затова има приятели в селото.

Трифон Зарезан в село Устина събира ежегодно гости от цялата страна, а и от чужбина, пристигнали, за да се насладят на забележителното гостоприемство на „Вила Юстина“.

Вила Юстина

 

В бутиковата винарна, самата тя произведение на изкуството, собственикът Милко Цветков лично посрещаше днес многобройните си приятели от близо и далеч.

Вила ЮстинаКупажното бяло и червено вино се лееше в стъклените чаши, а от скарата ухаеше на печено месо.

На чевермета се въртяха пилета, глиган и яре от стадото с месодайната порода Боер на „Агро Юстина“.

Стопанката на "Халалица" Мария Иванова

Стопанката на „Халалица“ Мария Иванова

Стопанката на козеферма Халалица бе подготвила за „Вила Юстина“ специален и уникален кашкавал от козе мляко. Тя обясни, че дни наред деликатесът е престоявал във вино, за да образува винена коричка. На въпроса дали продуктът е станал вкусен, Мария веднага реагира: „Разбира се! Кашкавалът е най-доброто мезе за виното. Така ги съчетах в едно“.

чеверме във Вила Юстина

 

Leave a Comment