Слънчево вино в Устина и Брестовица стопли млади и стари
В мразовития, но слънчев Трифон Зарезан хиляди почитатели на виното се събраха в селата Брестовица и Устина, за да отпразнуват с ритуал деня на светеца лечител, на лозата и на гроздовия еликсир. Празникът бе отбелязан в почти всички села и градове от Родопската яка.
Малко преди обед с високо вдигнати икони на света Богородица и свети Трифон шествието в Брестовица пое към близките лозя водено от духова музика. След върволицата от хора бавно поеха бусове на няколко местни винарни, натоварени с бурета вино. „От много години на село не е идвал министър да участва в празника“, отчетоха като факт хората, които всъщност са столичани, откак Брестовица бе обявена за българската Столица на виното през 2015 година.
„На конкурса за Майстор на виното, който организирахме и тази година, бяха предадени 22 проби“, обясни пред АгроПловдив кметът Любен Радев. „Членовете на оценителната комисия, а те са все професионални енолози, се видяха в чудо. Казаха, че всички вина са превъзходни на вкус, цвят и аромати. Абсолютно професионално направени! Не можеха да повярват, че в Брестовица имаме толкова добри и на световно ниво винари“, похвали съселяните си кметът. А всъщност, майсторлъкът на селото не е изненада. Тук от векове в избите на къщите се приготвят вина, а тертипът на правене се предава от баща на син и става все по-добър.
Сред гостите на Брестовица имаше френски туристи, беше и майката на Христо Стоичков – Пенка, заедно с шофьора й. Тя разказа, че някога в Брестовица е живяла нейната леля, а мъжът й е работел също тук и затова има приятели в селото.
Трифон Зарезан в село Устина събира ежегодно гости от цялата страна, а и от чужбина, пристигнали, за да се насладят на забележителното гостоприемство на „Вила Юстина“.
В бутиковата винарна, самата тя произведение на изкуството, собственикът Милко Цветков лично посрещаше днес многобройните си приятели от близо и далеч.
Купажното бяло и червено вино се лееше в стъклените чаши, а от скарата ухаеше на печено месо.
На чевермета се въртяха пилета, глиган и яре от стадото с месодайната порода Боер на „Агро Юстина“.
Стопанката на козеферма Халалица бе подготвила за „Вила Юстина“ специален и уникален кашкавал от козе мляко. Тя обясни, че дни наред деликатесът е престоявал във вино, за да образува винена коричка. На въпроса дали продуктът е станал вкусен, Мария веднага реагира: „Разбира се! Кашкавалът е най-доброто мезе за виното. Така ги съчетах в едно“.