Хидромелиорациите са ключов проблем и първа задача от 2014 г.

Иновациите са заложени като пръв приоритет в следващия програмен период, съобщи на научна конференция в Стара Загора проф. Иван Станков

Иновационноторазвитие в земеделието е заложено като основен приоритет през следващия програмен период на Общата селскостопанска

министър Иван Станков

Проф. Станков посочи два акцента от догодина – напоителните системи и иновациите

политика /2014-2020г./“. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков пред научната конференция на тема „Иновации и развитие на земеделието в България“ в Стара Загора. Домакин бе Аграрният факултет на Тракийския университет. Иновациите са факторът, който може да предизвика утойчив растеж на сектора, както в европейските страни, които вече могат да се похвалят с такъв, така и у нас“.

Проф. Станков заяви, че служебното правителство ще настоява българското аграрно производство да бъде основен приоритет и на следващите управляващи, „за да може да се възстанови всичко, което сме загубили през годините”.

Той допълни, че ключов проблем в сектора остава хидромелиоративните услуги. Затова и в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони на първо място е заложено изграждането на хидромелиоративната система чрез редица мерки. 

Министър Станков връчи плакет на Министерство на земеделието и храните на декана на Аграрния факултет на Тракиийския унивеситет проф. Родослав Славов. Той му благодари за добрата работа, както в научната дейност, така и в Бизнес-научния съвет към МЗХ, който изготви общата стратегия за сектор „Земеделие”. Министърът посочи, че проф. Славов ще бъде председател и на работната група, която ще обобщи Стратегията и ще я внесе на президента Росен Плевнелиев. 

Проф. Радослав Славов подчерта, че избирането на проф. Станков за служебен министър на земеделието и храните показва висока оценка, както към неговите експертни умения и професионализъм, така и говори за авторитета на ръководения от него Тракийски университет. 

„Надявам се, че със съвместната работа на министър Станков, участниците в Бизнес-научния съвет и експертите от министерството ще бъде показан верният път за развитие на земеделието у нас”, посочи още проф. Радослав Славов.

Leave a Comment