Цената на референдума за ядрената енергетика -14 195 000 лв.

12.9 процента от запитаните все още не знаят за какво ще е вотът

Референдумът „за“ или „против“ ядрената енергетика ще струва на националния бюджет 14 195 000 лева. Отделно от това противниците и застъпниците на двете тези, т.е. регистрираните Инициативни комитети, ще имат право да похарчат до 2 милиона лева – суми, събирани чрез дарения. Таванът е същия както при президентската кампания. Утре, на 19 декември, Министерският съвет ще определи тарифите на БТН и БНР, по които двете страни ще плащат, за да могат да мотивират позициите си пред аудиториите на двете национални медии. Това се разбра от участниците в „Референдум“ по БНТ тази вечер. В предаването се включиха членове на Централната избирателна комисия и представители на неправителствени организации.

Владимир Христов от ЦИК посочи, че референдумът би бил успешен, а посочените над 14 млн. лв. оправдани, ако гласуват поне 4 345 450 човека. Толкова – около 60%, е била избирателната активност при последните проведени избори за президент и местна власт. Стана ясно, че ако 51 процента гласуват „за“ ядрената енергетика, Народното събрание ще бъде принудено да приеме народния вот и да подкрепи с решение изграждането на нови мощности. В случай, че повечето избиратели гласуват „против“, пред Народното събрание това задължение няма да стои.  В хода на разговора обаче, представителите на ЦИК уточниха, че ако на референдума гласуват 20 процента от лицата с право на глас, и половината от тях са подкрепили изграждането на нови ядрени мощности, парламентът все пак трябва да гласува решение до 3 месеца след 27 януари, когато ще е вотът.

Допитванията на „Алфа Рисърч“ до зрителите показа, че за 51 процента от тях мнението на икономисти по въпроса ще е с най-голяма тежест, когато решават как да гласуват. 48.2% смятат, че енергийните експерти могат най-точно да ги упътят. Едва 19.7% ще търсят ориентация от инициативните комитети. Насоките, които политическите партии ще дадат, ще повлияят на 26.5% от хората. Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда (на снимката) изрази опасение, че кампанията за референдума, която ще стартира на 27 декември, може да изправи „пари срещу пари“, сблъсквайки различни икономически интереси, и призова правителството да гласува утре възможно най-ниските тарифи за участие в държавните електронни медии.

12.9% от зрителите не знаят за какво ще гласуват на 27 януари. Този стряскащо висок процент се появи в края на предаването и оживи участниците, които започнаха да излагат различни причини защо е така. С най-висок процент – 45 на сто, бяха отговорите, че референдумът е „за“ или „против“ АЕЦ Белене. А това в никакъв случай няма да е въпросът, по който ще се гласува. Наложи се формулировката отново да бъде прочетена в ефир: „Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?“.

Leave a Comment