Ключът към успеха: Аграрни стратегии и нова поливна система

До две седмици ще бъде изготвен единен план за селското стопанство

„Аграрното производство трябва да бъде най-важният приоритет за България.“ Това каза министърът на

проф. Иван Станков

Проф. Иван Станков е убеден, че земеделието трябва да стане водещ отрасъл в икономиката

земеделието и храните проф. Иван Станков след заседание на Бизнес-научния съвет в МЗХ, на което бяха обсъдени разработените секторни стратегии за развитие на земеделието. 

Министър Станков изброи приоритетите за земеделието. На първо място той посочи, че зърнопроизводството ще продължи да бъде най-важният сектор. В следващия програмен период (2014-2020 г.) обаче е необходино да се обърне внимание и на секторите „Плодове и зеленчуци”, „Животновъдство”, „Билогично производство“, „Хранително-вкусова промишленост”, както и на развитието на малките и средните ферми и на планинското и полупланинско земеделие. „Само със специалните грижи към посочените подотрасли нашето селско стопанство може да достигне европейско ниво на развитие“, посочи министърът.

От голяма важност според проф. Станков е изграждането на хидромелиоративната система на страната. Той подчерта, че без съвременно поливно земеделие не може да се достигне до конкурентно и качествено производство.  Зам.-министър Снежана Благоева съобщи, че е подготвен консултантски договор  със Световната банка за изработване на Стратегия за развитие на хидромелиорациите на стойност 1,3 млн. евро. Нейното изпълнение трябва да бъде заложено в Програмата за развитие на селските райони. 

Министър Станков информира, че предстои да бъде оформена единна национална стратегия за развитие на земеделието, която ще включва предложените секторни стратегии от Бизнес-научния съвет към МЗХ. Създадената работна група, която ще обобщи стратегиите трябва в срок от две седмици да завърши своята работа и да представи общата стратегия на президента Росен Плевнелиев. Председател на работната група е акад. Атанас Атанасов.

Leave a Comment