Седем огнища на туберкулоза по кравите в Пловдивско

Под 0.50 лв./кг живо тегло плаща кланица за болни животни

кравиСедем огнища на туберкулоза по говедата е регистрирала от края на 2016 г. досега Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив. Туберкулозата е започнала от ферма в Асеновградско миналата година и там са били отведени за принудително заколване над 50 крави. Болестта е достигнала и община Първомай, където една от фермите вече е преустановила дейност заради насочване на всичките й животни към кланица.

„Туберкулозата е хронично заболяване. Болестта е пълзяща. В едната година може да са констатирани две заразени животни, а в следващата те да са 50 или повече“, поясни директорът на ОДБХ д-р Камен Янков. Когато две поредни диагностично-алергични проби покажат съмнение за туберкулоза, животните се изпращат за диагностично клане. Болестта се доказва или отхвърля при изследване на проба от паренхимната тъкан (белия дроб).

Пострадали от туберкулозата животновъди съобщиха пред Агро Пловдив, че в областта има само една кланица с разрешение да извършва клане на туберкулозни крави – в Асеновград. Оттам плащат по 0.50 лв. килограм живо тегло, тоест за 500 кг животно фермерът получава 250 лева. Оттам нататък животновъдите разчитат на държавата да доплати сума, с която да се достигне пазарната цена на животното. Тя се определя по тримесечие, а за отминалото цената за килограм живо тегло е 1.48 лева. За кравите под селекционен контрол се доплаща.

Някои от животновъдите, чиито стада са пострадали от туберкулозата, смятат да приключат завинаги с животновъдството. Един от колегите им, чиито крави вече са изклани, е споделил пред тях, че се чувства като току-що излязъл от затвора след излежаване на дългогодишна присъда.

 

 

 

Leave a Comment