Ваня Горчева, БАСФ: Какво по-хубаво от това, че земеделците ни се доверяват? Това означава, че заедно постигаме успехи

Ваня Горчева„В следващите няколко години очакваме да видим динамична промяна в растителната защита и по-специално за БАСФ обновление с нови високотехнологични растителнозащитни решения, с което ще надградим отново производителността и печалбите в българското земеделие.“ Това каза мениджърът на отдел „Растителна защита“ на БАСФ за България Ваня Горчева след представяне на най-успешните фирмени продукти на компанията пред аудиторията на зърнопроизводителите по време на Седмия Агро семинар, организиран от НАЗ. 

От БАСФ бяха превърнали залата „Париж-Москва“ в бившия новотел в Пловдив в космически кораб, който пътуваше през времето и пространството сред небесните тела на Космоса. Алюзията бе, че формулите на БАСФ в растителната защита са ефективни над въображението и преодолявайки земното претегляне са се изстреляли в мечтаното бъдещето. 

След представянето на познатите продукти и новия иновативен листен фунгицид Приаксор Ваня Горчева отговори на въпроси на журналисти: 

Успяваме да договорим конкурентни цени на продуктите, които и немските фермери ползват

Ваня Горчева, мениджър на отдел „Растителна защита“ на БАСФ

Г-жо Горчева, представихте новия фунгицид Приаксор. Какво е очакването ви за него?

Ксемиум, новият SDHI на БАСФ, който се отличава с уникалната си мобилност, а именно със способността си да преодолява много ефективно хидрофобните и хидрофилните бариери на клетките, е познат вече на българския пазар с премиерата на продукта Систива. А както казахме миналата година, това на практика е първият фунгицид за борба с листните болести по житните култури, който може да бъде прилаган заедно със семената. Това е първият и единствен фунгицид, който е познат до момента.

Не всички хора решават да започнат от самото начало с този тип продукти. Но най-добрата растителна защита се случва, когато започнеш да опазваш превантивно растението от болести, и да го предпазваш от абиотичните фактори. Тоест да подсилваш неговата физиология още от сеитбата. Ако започнем със Систива и след това във вегетация, било то рано напролет или по-късно при изкласяване, когато се приложи новият ни фунгицид Приаксор, вече имаме надграждане на Ксемиум, който ще ни даде отново дълга защита, ефикасна борба с болестите, дълго опазване на културата и борба с абиотичните фактори. Той е надграден с F500, който е и най-новият стробилурин на БАСФ. Комбинирането на тези две активни вещества на практика ще донесе новия клас на растителна защита, от който ние вече се нуждаем. Той е необходим заради новата генетика в България, тъй като последните 3-4 години сортовете, които се отглеждат, вече са на 70% западноевропейска селекция. Тези нови сортове се характеризират с нови заболявания и с нови трудности.

За тях се изисква нов клас растителна защита.

Аз изключително много се радвам, че БАСФ са инвестирали много в откриването на нови формули, нови молекули. Че вече излизат на пазара новите фунгициди, с които ние можем да опазваме все по-ефективно и по-успешно житните култури. В крайна сметка всички се стремим към едно: да предлагаме качествена растителна защита на цени, които хората могат да си позволят. Защото всички сме наясно, че земеделието през последните години е доста предизвикателно и срещаме все повече и по-различни трудности особено с реализиране на продукцията. Така че това, което не обявихме днес, но ще го направим в началото на следващата година, ще бъдат ценовите нива на Приаксор. Това, което мога да ви уверя, е че те ще бъдат изключително добре съобразени с българските условия. Тук

представихме Приаксор като нещо космическо,

нещо съвсем ново и сериозна крачка в качеството на растителната защита. Но тази изключителност няма да бъде свързана с цената, което е много съществено. 

Ще отпаднат ли от догодина някои от познатите продукти на БАСФ?

Към момента планираме промяната в портфолиото ни да бъде плавна, макар че вече внедрихме Систива, а влизаме и с Приаксор. Очакваме през следващите няколко години да лансираме и новия триазол на БАСФ. Няма да говоря сега за него, но очакванията на фирмата са много, много големи. През 2018 г. българските земеделски производители ще имат достъп до цялата ни листа, което е много съществено. Защото е ясно, че новите неща изискват време. Ние предричаме в рамките на 2-3 до 4 години те да заемат значително място в производството, както се случва и със сортовете. Но ще си запазим основната линия продукти. За тях също е редно да кажа, че Танго Супер е нашият най-популярен фунгицид, който е доказан в практиката и на който можеш да разчиташ при всякакви климатични условия и за познатите болести в България. Много характерно за Танго Супер е, че успяхме да свалим цената на нива, които го направиха икономичен фунгицид за масови посеви. Освен това е и много пластичен: може да бъде прилаган във всички фази от развитието на културата от пролетта и през цялата вегетация.

Българинът традиционалист ли е в избора на растителнозащитни продукти?

Не всички са традиционалисти. Има традиционалисти, но има и иноватори, а също и икономисти, които много съобразяват цената на продукта. Само че

тези, които правят добро земеделие, не се интересуват дали нещо е 20 или 30 стотинки.

И когато гледат цената, те я съобразяват с това какво получават срещу нея. Добавена стойност има в различните групи – в икономичната, в средната, и в иновативната. Но иновациите изискват време и, как да ви кажа … Моето лично впечатление е, че българинът е доста готов и отворен да ползва нови неща. Това, което много ми харесва е, че голяма част от българските земеделци харесват и подкрепят новото.

Какви заплахи очаквате в житните полета през 2018 г.?

Няма година с година еднакви, особено в борбата с болестите. Тази година впрочем беше с най-ниско нападение и въпреки това имахме изненади в по-късните етапи. Никой не може да отговори на въпроса какво да очакваме през 2018 г.! Очаква се по-мека зима. Сеитбата на пшеницата се случи в добри условия. Затова можем да предположим, че тя ще се развива нормално в началото на следващата година. Много характерно е, че голяма част от българското земеделие е вече интензивно, тоест употребата на фунгициди не се свързва само с климатичните условия – има или няма влага. Свързва се много с това какво си вложил. В този смисъл ние вече смятаме, че добро интензивно производство не може да се прави само с един фунгицид. И тъй като болестите се контролират най-добре превантивно, аз смятам, че от листата на БАСФ при всякакви климатични условия

хората могат да си позволят два фунгицида на много добри цени.

А изборът зависи от това в коя група попадат фермерите. Ники (Николай Николов, регионален мениджър на Североизточна България – б.р.) каза, че Капало не се избира с калкулатор. Интересното обаче е, че Диамант Макс можеш да го избереш с калкулатор. Защото ако сравниш Диамант Макс, Ретенго и голяма част от нашите стробилурини с конкурентни продукти с подобни качества, виждаш, че нашите цени са много изгодни. За нас беше голямо удовлетворение да чуем, че българските земеделци разпознаха тези усилия от наша страна. Ние успяхме да направим адекватни на българската реалност цени на изключително качествени продукти, с които се работи в Германия. 

Цените са ваш личен успех, нали?

Да, всъщност аз много активно работя за цените. Това е един от основните ми ангажименти. Това е и моя кауза, разбира се, защото колкото и да е хубаво нещо, трябва да можеш да си го позволиш.

Българските цени на БАСФ какъв процент са от немските?

Не мога да кажа в проценти, защото зависи от продуктите. Но миналата и по-миналата година направихме промоции като вързахме един-два продукта. Ценовата ни политика е в зависимост от количествата, които успяваме да доставим и съответно това, което стига до фермерите. Не знам дали е редно да го казвам, но българските дистрибутори работят с много ниски нива на маржове, така че това, което получават фермерите, е много адекватно за България.

Понякога водите български фермери в Германия, а случвало ли се е обратното?

Да! Знаете ли, че тази година имахме много голяма група французи, а Франция е известна като сериозен производител в областта на земеделието. Пристигнаха фермери и дистрибутори. Имаме посещение от всички държави и това, което винаги съм казвала е, че чужденците, идвайки у нас, разпознават и виждат, че тук се прави качествено земеделие. Така че в областта на земеделието ние наистина се развиваме добре. Това, което успяват да постигнат българските фермери при наши условия с всичките логистични и законодателни проблеми, с които се сблъскват, то е разпознато от големите пазари и от колегите им, които работят на запад.

Кои бяха най-успешните продукти на БАСФ тази година?

Пулсар плюс и Систива – това са новите продукти. Разпознавам ги като голям успех, защото за да може от първа година да навлезе толкова масово един продукт, както се случи с Пулсар плюс, където направихме нов внос с 50% повече от планираните количества,

това означава, че земеделците ти вярват.

И когато кажеш нещо, те ти се доверяват. Естествено, резултатите, които получихме с Клиърфийлд Плюс хибридите, бяха изключително добри. Цената на Пулсар плюс също бе много добре съобразена и много конкурентна. За Систива мога да кажа, че беше един невероятен успех на 2017 г., защото земеделците никога не са третирали семената на пшеницата с фунгицид, от който се очаква да предпази посевите от листни болести до пролетта. Сега имаме специален проект с тези хора, които третираха със Систива. Същевременно имаме и колеги, с които правим парцелки, в които наблюдаваме различни дози на Систива, за да можем следващата година да излезем с много ясна и подкрепена от българските полета информация за това коя доза е икономически ефективна и при какви дози какви резултати могат да се очакват.

… Но отлични са също така продуктите от цялата ни листа. За мен е огромен успех, че хората им се доверяват. Това се вижда с факта, че всяка година ние успяваме да си повишаваме продажбите. Какво по-хубаво от това! То означава, че сме си свършили добре работата.

 

Leave a Comment