Акад. Цено Хинковски ни напусна

акад. Цено Хинковски

Името на акад. Цено Хинковски остана в историята на селекцията

На 26 май 2013 г., на 85 годишна възраст, почина доайенът на българската селскостопанска наука акад. Цено Хинковски, съобщи Министерството на земеделието и храните. Учен с международен авторитет, той е член-кореспондент на четири чуждестранни академии, сред които и на Световната федерация на генетиците. Роден е на 29 август 1927 г. в с. Борован.  

Академик Хинковски е виден учен в областа на популационната, клетъчна и молекулярна генетика с приложение в селекцията, развъждането и репродукцията в животновъдството, основани на постиженията на съвременните биотехнологии, методи за изкуствено осеменяване.

След специализация при нобеловия лауреат Херман Мюлер в САЩ, той създава школа от учени и специалисти за въвеждане на модерна селекция и развъждане на селскостопански животни у нас. Създател е на ценни породи овце и биволи с национално и международно значение. Сред тях са Североизточна тънкорунна порода овце, Северобългарски коридел, Българска синтетична популация високомлечни овце, Българска бяла порода кози и Българска Мура биволи.

В периода 1982 – 1992 година е председател на Селскостопанска академия, член е на редица чуждестранни академии и научни общества, носител е на повече от десет наши и чуждестранни отличия, между които Димитровска награда, орден „Кирил и Методи“, „Заслужил деятел на науката“ и орден „Стара планина“.

Погребението ще се състои на 29 май от 14 часа в гробищен парк „Бояна“.

 

Академик Цено Хинковски е не само учен-теоретик в областта на генетиката, но и продуктивен селекционер – автор и съавтор на ценни породи, сред които Североизточна тънкорунна порода овце, Северобългарски коридел, Българска синтетична популация високомлечни овце, Българска бяла порода кози и Българска Мура биволи.

 

Leave a Comment